Programul internaţional de scenografie. Participă  21 de tineri din patru ţări 

Distribuie

Un număr de 21 de tineri scenografi, arhitecţi şi designeri din România, Grecia, Franţa şi Ungaria vor participa la Programul internaţional de scenografie, etapa întâi a festivalului DbutanT, ce se va desfăşura în localitatea Ovidiu, în perioada 19 – 24 septembrie, a informat, miercuri, Teatrul de Stat Constanţa.

Tinerii vor crea timp de o săptămână sub îndrumarea a cinci mari maeştri internaţionali ai teatrului.

„Programul internaţional de scenografie, prima etapă a festivalului, reuneşte la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecţi şi designeri din România, Grecia, Franţa şi Ungaria. Timp de o săptămână, aceştia vor crea instalaţii de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a cinci mari maeştri internaţionali ai teatrului.

(…) Creaţiile realizate în Programul internaţional de scenografie vor fi expuse publicului pentru o singură zi, în data de 24 septembrie, în cadrul unui vernisaj gală ce va transforma White Park Ovidiu într-un spaţiu expoziţional, urmărind astfel să promoveze identitatea, valorile şi patrimoniul local reinterpretate prin instalaţii artistice. Procesul de creaţie se va desfăşura on site şi va fi deschis publicului interesat”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Teatrul de Stat Constanţa.

Conform sursei citate, instalaţiile create vor fi documentate şi expuse integral sau parţial, însoţite de video, fotografii, schiţe şi machete, într-o expoziţie de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiţie, dar şi la Bucureşti, în cadrul Climate Change Summit, desfăşurat la Teatrul Odeon şi ulterior în galeria Goethe Institut.

Citește și Spectacolul ”Măcel” de Yasmina Reza, în premieră la Teatrul Mic

Tema propusă la Programul internaţional de scenografie, etapa întâi a festivalului DbutanT, este Metamorfoze, amintind de una dintre cele mai influente opere-rădăcină ale culturii occidentale, Metamorphoses, a poetului latin relegat la Tomis, Publius Ovidius Naso. De asemenea, tema aleasă pune un accent sporit pe abordări ce evidenţiază concepte de circularitate în artă şi invită artiştii participanţi şi publicul la un dialog despre responsabilitate şi sustenabilitate.

Aflat la a şaptea ediţie, festivalul DbutanT este conceput să funcţioneze ca un motor de căutare şi promovare a artiştilor aflaţi la început de drum. În fiecare an festivalul pune în valoare tineri profesionişti ce activează în alt domeniu teatral, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie şi scenografie.

Ediţia de anul acesta se adresează pentru a doua oară scenografiei.

Festivalul este o iniţiativă a Teatrului „Andrei Mureşanu” Sf. Gheorghe, iar începând din 2020 are ca partener Teatrul de Stat Constanţa.