Teatrul ”George Ciprian” din Buzău va depune, în parteneriat cu Teatrul ”Ion Creangă” din Capitală, un proiect comun de organizare a unor activităţi cultural-artistice, prin intermediul unei linii de finanţare accesată de alţi trei parteneri din Uniunea Europeană.
Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură a lansat Apelul anual pentru proiecte de cooperare europeană în cadrul Programului „Europa Creativă”, solicitanţii având posibilitatea de a obţine finanţări între 200.000 şi 2 milioane de euro. Potrivit Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Teatrul „George Ciprian” a primit o ofertă de parteneriat formulată de Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti, care a identificat parteneri din alte state ale Uniunii Europene (UE).
„Este un proiect benefic, o colaborate cu Teatrul ‘Ion Creangă’ din Bucureşti, este un teatru pentru copii, este un program pe fonduri europene. Teatrul ‘George Cipian’ va fi partener cu Teatrul ‘Ion Creangă’. Vor avea loc în cadrul programului tot felul de proiecte, piese de teatru, vor fi evenimente locale, în ţară, de ce nu şi în UE, pentru că este un proiect cu finanţare europeană”, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Citește și Dirijorul Valeri Gherghiev, instalat în funcţia de director al Teatrului Bolşoi
Teatrul bucureştean va avea calitate de lider de proiect. Participarea instituţiei buzoiene de cultură este oportună, precizează administraţia judeţeană, ţinând cont că este al doilea proiect care îşi propune integrarea roboţilor în artele spectacolului.
„Suntem cinci parteneri, unul din Danemarca, unul din Italia, unul din Ungaria, Teatrul ‘Ion Creangă’ şi noi. În cadrul acestui proiect care va fi depus de partenerul din România vom realiza o coproducţie a unui spectacol pentru copii. Grantul pentru proiectul nostru este de aproximativ 50.000 de euro şi cofinanţarea Teatrului ‘George Ciprian’ este de 21.000 euro. Va fi vorba despre un roboţel, nu pot să vă spun mai mult la acest moment. Întregul proiect va fi împărţit între parteneri, în funcţie de activităţile pe care le organizează”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Teatrului „George Ciprian”, Gina Chivulescu.
Programul „Europa creativă” 2021-2027 dispune de un buget de 2,44 miliarde EUR. Obiectivele globale ale programului sunt protejarea, dezvoltarea şi promovarea diversităţii şi a patrimoniului cultural şi lingvistic european, creşterea competitivităţii şi a potenţialului economic al sectoarelor culturale şi creative europene, în special al sectorului audiovizual. Programul „Europa creativă” este împărţit în componentele Cultură, Media şi Trans-sectorială.