Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România

Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în şcolile din România din 19 septembrie, anunţă Radio România Muzical.

Din 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program naţional în şcolile româneşti, în baza unui protocol semnat între Radio România şi Ministerul Educaţiei. În ultimul an şcolar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din Bucureşti şi alte 34 judeţe din ţară.

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiţie, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoţite de explicaţii legate de compozitori şi interpreţi. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii judeţeni desemnaţi de inspectorii de specialitate din fiecare judeţ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziţie şi un concurs în legătură cu informaţia furnizată în fiecare săptămână.

Pentru anul şcolar 2022-2023, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la Ars nova la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte şi cei mai importanţi creatori.

Citește și Cetatea Oradea: Zilele Culturii Slovace, în perioada 16 – 18 septembrie

Radio România Muzical oferă prin acest proiect suport profesorilor de muzică şi tuturor celor interesaţi de educaţia muzicală în sistemul educaţional general, care, spre deosebire de cel vocaţional, trebuie să ofere elemente de cultură generală muzicală, care nu ţin de talentele sau înclinaţiile naturale ale copiilor: oricine poate asculta muzică şi trebuie să cunoască câteva elemente principale de istoria muzicii, o parte importantă a istoriei umanităţii.

De-a lungul anilor, proiectul a fost primit cu interes şi de copiii, şi de profesori.

Iată câteva opinii ale elevilor: „M-am bucurat pentru că am găsit un loc, în sfârşit, unde pot să-mi împart dorinţa de a asculta muzica clasică. Pentru că 5 minute de muzică clasică sunt esenţiale pentru toată lumea, aş dori ca această campanie să vină în cât mai mulţi ani. Mă gândeam că toată lumea are nevoie de muzică clasică pentru că ea te face să te înţelegi mai bine pe interior şi să-i înţelegi pe restul fără să te gândeşti numai la tine şi să fii egoist.”

„Îmi place foarte mult campania organizată de Radio România Muzical pentru că fiecare copil când ascultă, dacă vrea să asculte, o să se descopere pe el însuşi”.

Citește și Fiul legendarei cântărețe Cyndi Lauper, prins în timp ce conducea o mașină furată

„Proiectul este excepţional! 5 minute de muzică clasică e foarte puţin, dar, tot în acelaşi timp, poate să fie o iniţiere foarte, foarte bună. Campania asta ar trebui să continue tot timpul, pentru că asculţi un pic de muzică. Nu este foarte mult, dar e o campanie care te poate iniţia, să asculţi din ce în ce mai multă muzică clasică”.

„Mă ajută foarte mult aceste 5 minute pe care le ascultăm la şcoală, de muzică clasică, deoarece în ziua de astăzi adolescenţii ascultă mai mult muzică rock sau muzică comercială. Cred că e necesar să ne formăm o cultură privitoare la cei mai mari compozitori clasici ai lumii. Şi, da, mă ajută în procesul de creaţie. Îmi place foarte mult să scriu poezie şi înainte de a scrie câteodată ascult muzică clasică”.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” are şi o altă latură, adresată unui public larg: cea a audiţiilor în spaţii neconvenţionale. Principalele lanţuri de hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj din România au aderat acestei idei şi programează în lunile octombrie şi martie, zilnic, o lucrare din repertoriul cult, pusă la dispoziţie de Radio România Muzical. Din 1 octombrie 2022, muzica clasică va putea fi ascultată, la ore de maximă audienţă, în spaţiile partenerilor.

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect iniţiat şi organizat de Cristina Comandaşu, manager Radio România Muzical.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook