Proiectul Campus Politehnic Regional pentru Învăţământ Dual în Giugiu, aprobat de Consiliul Județean 

Distribuie

Consilierii judeţeni giurgiuveni au aprobat marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, participarea instituţiei în cadrul proiectului Campus Politehnic Regional pentru Învăţământ Dual, care ar urma să fie depus în vederea finanţării cu 23 de milioane de euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), informează Agerpres.

Consilierul judeţean PSD Lucian Corozel a propus să fie scos acest proiect de pe ordinea de zi, având în vedere că liderul asocierii pentru proiect, Consiliul Municipal Giurgiu, nu l-a aprobat. „Vă propun să retragem de pe ordinea de zi proiectul privind înfiinţarea Campusului Politehnic Regional pe motiv că, din documentele studiate, CJ Giurgiu este lider secundar, iar liderul acestei asocieri, respectiv Consiliul Local Municipal Giurgiu, nu a aprobat acest parteneriat”, a spus Lucian Corozel, în deschiderea şedinţei.

Preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL), a arătat că proiectul trebuie dezbătut şi votat, având în vedere că şi la nivelul Consiliului Municipal va fi revăzut în perioada următoare.

„CJ a depus un efort considerabil prin specialiştii săi, a muncit şi Primăria municipiului Giurgiu şi Institutul Politehnic, au avut un aport toţi cei 17 membrii ai parteneriatului printre care se regăsesc şi firme din judeţ. Au aprobat proiectul toţi ceilalţi parteneri, mi se pare normal să avem şi noi această discuţie şi sunt convins că va prevala interesul pentru dezvoltarea judeţului.

Citește și Revista CLIO a Muzeului Judeţean Giurgiu, reeditată după trei decenii

La municipiu, unde proiectul a fost respins, va fi repus proiectul pe ordinea de zi în câteva zile, l-am rugat pe domnul primar Adrian Anghelescu să îmi permită să merg să explic cu argumente şi dovezi incontestabile de ce trebuie să aprobăm acest proiect. CJ Giurgiu a iniţiat acest proiect, am convins o sumedenie de firme să se implice, am convins două consilii judeţene de importanţa acestui proiect, respectiv de la Teleorman şi Călăraşi, nu mi se pare că ar exista vreun motiv rezonabil pentru ca noi să retragem acest proiect pentru că la CLM Giurgiu au lipsit, probabil, nişte informaţii relevante pentru luarea unei decizii corecte. Se va reveni, sunt convins, şi acolo asupra deciziei, deocamdată ne facem datoria de a supune aprobării dumneavoastră acest proiect”, a spus Dumitru Beianu.

Prin urmare proiectul a fost supus atenţiei consilierilor judeţeni, dar reprezentanţii PSD au arătat că se vor abţine la vot, invocând lipsa de bani pentru cofinanţarea proiectului, fiind necesară asigurarea sumei de 14,5 milioane de lei de către CJ Giurgiu, precum şi faptul că absolvenţii din judeţ nu vor fi interesaţi de această ofertă educaţională.

„Nu ştiu dacă cineva a făcut o analiză la ceea ce înseamnă numărul de elevi din judeţul Giurgiu, noi nu suntem împotriva unui astfel de campus universitar, deşi experienţa spune că în judeţ au mai fost două facultăţi care s-au închis pentru că numărul de elevi care se duceau către această formă a studiilor superioare era foarte mic

Citește și „Libertate”, film în regia lui Tudor Giurgiu, premiat la Sarajevo

(…) avem şi abandonul şcolar, dar problema este dacă se justifică din punct de vedere financiar un astfel de proiect. Nu avem nicio problemă să vi-l votăm, dar problema cea mai mare şi mai gravă pentru care noi o să ne abţinem, probabil, este că la CLM Giurgiu, consilierii PNL au votat împotriva unui astfel de proiect şi chiar dacă, aparent, suntem într-o coaliţie, să fim siguri că şi consilierii locali PNL sunt de acord cu o iniţiativă a PNL şi după aceea putem să discutăm şi în această coaliţie sublimă, dar care lipseşte cu desăvârşire la Giurgiu, dacă suntem de acord să votăm. Din acest motiv noi, consilierii PSD, o să ne abţinem”, a declarat consilierul judeţean Mihăiţă Grigore.

Preşedintele CJ, Dumitru Beianu, a replicat că este vorba de un proiect de importanţă regională şi este convins că se vor găsi soluţii pentru cofinanţare, iar oferta se adresează tinerilor care sunt interesaţi să înveţe o meserie, nu celor care îşi doresc la facultate.

„Prin acest proiect încercăm să atragem firme care astăzi nu vin aici pentru că nu există suficient de mulţi giurgiuveni care să fie calificaţi în meseriile cerute pe piaţă, asta este esenţa unui asemenea proiect (…) Acest campus nu are nicio legătură cu alte forme de învăţământ superior pentru că nu se adresează absolvenţilor care ţintesc să urmeze o instituţie de învăţământ superior, se adresează celor aproape două mii de absolvenţi din fiecare an care termină clasa a opta şi care au şanse foarte mici să obţină rezultate bune la liceu şi pentru care o şcoală profesională ar reprezenta cea mai bună variantă, asta este esenţa pentru care şi noi şi alţii ne zbatem să obţinem finanţări pentru un asemenea proiect”, a încheiat Dumitru Beianu.

Citește și Tezaur de monede turcești şi ragusane din secolul XVIII, descoperit în Giurgiu

În final, proiectul a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 11 abţineri, doi din totalul de 31 de consilieri judeţeni fiind absenţi de la şedinţă.

Reprezentanţi ai judeţelor Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi, împreună cu cei ai Universităţii Politehnica Bucureşti şi ai mai multor firme au semnat, pe 2 februarie, la sediul CJ Giurgiu, un acord de parteneriat pentru înfiinţarea în municipiu a unei universităţi duale, în cadrul unui proiect de 23 de milioane de euro care ar urma să fie accesaţi prin PNRR.

Vineri, 17 februarie, consilierii locali municipali au votat împotriva proiectului pe care unii l-au catalogat drept „megalomanic” şi nesustenabil din punct de vedere financiar, fiind înregistrat un singur vot favorabil.

Oportunitatea de finanţare pentru acest proiect este Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). La capitolul educaţie al PNRR, este prevăzută alocarea a 338 de milioane de euro pentru înfiinţarea a 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. Termenul de depunere a proiectelor este 7 martie 2023.