Universitatea din Bucureşti a transmis, vineri, că Proiectul de renovare a clădirii Palatului instituţiei de învăţământ cuprinde deja un plan pentru conservarea istorică ce prevede inclusiv soluţii tehnice de conservare a înscrisurilor din 1989.
Universitatea din Bucureşti (UB) precizează, vineri, într-un comunicat transmis AGERPRES, că, urmare a comunicatului de presă „Unde este planul de conservare a înscrisurilor din 1989?” şi semnat de Asociaţia „21 Decembrie 1989” din Bucureşti şi de alte asociaţii de profil, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Marian Preda, a aflat „cu surprindere” despre disfuncţiile apărute în comunicarea dintre reprezentaţii UB şi petiţionari şi a dispus o serie de măsuri menite să clarifice poziţia fermă a universităţii pentru conservarea şi valorificarea, inclusiv turistică, a înscrisurilor de la Revoluţia din 1989, precum şi a altor elemente cu valoare istorică din patrimoniul instituţiei.
De asemenea, sursa citată precizează că Proiectul de renovare a clădirii Palatului Universităţii din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta nr. 4 – 12 din Bucureşti) cuprinde deja un plan pentru conservarea istorică ce prevede inclusiv soluţii tehnice de conservare a înscrisurilor menţionate şi a altor elemente şi de punere în valoare a acestora, inclusiv, turistică, pentru publicul larg.
Totodată, Universitatea spune că, în cursul zilei de vineri, rectorul Universităţii din Bucureşti a luat legătura cu Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989” din Bucureşti, prima organizaţie semnatară a unui comunicat de presă pe acest subiect publicat în joi, 19 decembrie, şi au convenit organizarea, la începutul lunii ianuarie 2025, a unei întâlniri la Rectoratul Universităţii din Bucureşti cu reprezentanţii societăţii civile interesaţi de acest subiect, la care vor fi invitaţi să participe şi arhitecţi şi alţi specialişti implicaţi în renovarea Palatului Universităţii.
Citește și Universitatea Transilvania a urcat trei locuri în topul QS World University Rankings 2025
„Universitatea din Bucureşti rămâne deschisă, în cadrul acestei întâlniri, la orice alte soluţii de îmbunătăţire a măsurilor de conservare şi valorificare deja incluse în plan care pot veni din partea reprezentanţilor societăţii civile şi a specialiştilor”, se menţionează în comunicat.
Conducerea Universităţii din Bucureşti reiterează angajamentul „ferm, neechivoc şi implicat” de conservare şi valorificare a tuturor elementelor cu valoare istorică din patrimoniul ei, inclusiv a înscrisurilor de la Revoluţia din 1989, şi de promovare a memoriei idealurilor democratice care au animat acest moment istoric definitoriu al istoriei României.
„Astfel, printre altele, proiectul de renovare a Palatului Universităţii prevede şi ca Muzeul Universităţii din Bucureşti să fie relocat în această clădire şi să fie dedicat preponderent păstrării memoriei Revoluţiei din 1989 şi a fenomenului ‘Piaţa Universităţii’ (inclusiv prin deschiderea accesului turistic la Balconul Universităţii). De asemenea, pentru a da doar alte câteva exemple, Facultatea de Istorie a UB oferă spre studiu programul de master ‘Istoria comunismului în România’, singurul din ţară dedicat acestei tematici.
Reprezentanţii Facultăţii de Istorie sunt implicaţi direct în procesul de elaborare a manualului de istoria comunismului, a cărui programă tocmai ce a fost anunţată de Ministerul Educaţiei luni, 16 decembrie, într-un eveniment găzduit de Universitatea din Bucureşti. De asemenea, cercetătorii şi cadrele didactice ale Facultăţii de Istorie sunt printre cei mai reputaţi specialişti mondiali în istoria comunismului, cu cercetări şi studii recunoscute internaţional la cel mai înalt nivel”, mai precizează Universitatea din Bucureşti.