”Proştii” – coproducţie Polonia, România, Germania – de vineri, în cinematografele din România

Filmul ”Proştii” / ”Fools”, coproducţie Polonia, România, Germania, în regia lui Tomasz Wasilewski, va intra în cinematografele din România începând de vineri, informează un comunicat de presă.

„Proştii” va rula în avanpremieră la Bucureşti la Cinema Elvire Popesco miercuri, de la ora 20,30.

Din 3 martie, lungmetrajul va putea fi văzut la Bucureşti (Happy Cinema, Cinema Union, Cinema Muzeul Ţăranului, POINT), Bistriţa (Centrul Cultural Dacia), Botoşani (Happy Cinema), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Constanţa (Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”), Iaşi (Cinema Ateneu), Odobeşti (Casa de Cultură), Piteşti (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Sibiu (Cine Gold), Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”), Timişoara (Cinema Victoria).

„Proştii” este programat la Miercurea Ciuc (Cinema Csiki Mozi) pe 11 martie, de la ora 17,00, şi la Sibiu (în cadrul ESTE Filmul de Miercuri, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”) pe 15 martie, ora 20,00.

Lungmetrajul, scris şi regizat de Tomasz Wasilewski, relatează relaţia dificilă dintre o mamă şi fiul ei şi cum alegerile pe care le fac au consecinţe dramatice.

Citește și Zilele Filmului German – de joi, până duminică, la Cinema Elvire Popesco

Marlena, în vârstă de 62 de ani, şi Tomasz, cu 20 de ani mai tânăr, ascunşi de lume într-un orăşel de la malul mării, au o relaţie fericită de mulţi ani. Viaţa lor de zi cu zi atent ţesută începe să se destrame treptat când, împotriva voinţei lui Tomasz, Marlena îşi aduce fiul să locuiască împreună cu familia. Când trecutul îi prinde din urmă cu toată forţa, vor fi nevoiţi să-şi redefinească iubirea, alegerile şi viaţa, se arată în prezentarea peliculei.

„Mă interesa o relaţie la limită. Prezint ceva ce se termină, ceva ce privitorul nu înţelege pe deplin. Ceva îi scapă. Am vrut să descriu această izolare stranie. Odată a existat între ei o mare iubire, dar în acelaşi timp au fost condamnaţi să nu se aibă decât unul pe celălalt. Atunci, iubirea devine închisoare. Poate a fost şi faptul că mă găseam într-un moment special din viaţă pe atunci. Când am împlinit 40 de ani, am început să pun la îndoială multe lucruri. Treceam prin tot felul de schimbări, dar, în acelaşi timp, deveneam mai conştient de unele lucruri”, a spus regizorul filmului, citat în comunicat.

Din distribuţia filmului fac parte Dorota Kolak, Łukasz Simlat, Tomasz Tyndyk, Katarzyna Herman şi Marta Nieradkiewicz.

„Proştii” a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary 2022, în secţiunea Proxima. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *