Protocol de colaborare între MAE şi UMFST Târgu Mureş

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş au semnat, miercuri, un protocol de colaborare care va facilita procesul de adaptare a universităţii la actualele realităţi geopolitice şi la oportunităţile oferite de comunitatea europeană.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, protocolul a fost semnat de secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, şi rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, iar acest document „continuă şi dezvoltă parteneriatul între Ministerul Afacerilor Externe şi una dintre universităţile de prestigiu în sistemul românesc de învăţământ superior, cu un ritm de dezvoltare dinamic şi o tradiţie de 75 de ani de învăţământ medico-farmaceutic”.

În cadrul ceremoniei, secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, a arătat că noul Protocol de colaborare dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş va facilita procesul de adaptare a universităţii la actualele realităţi geopolitice şi la oportunităţile create de apartenenţa României la comunitatea europeană, devenind, astfel, „o universitate europeană într-o Europă fără graniţe”.

Citește și Protocol de colaborare între ASE şi Agenția Națională Antidrog

Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat interesul MAE pentru aprofundarea cooperării cu una dintre universităţile fanion ale învăţământului superior din România, care, „prin calitatea deosebită a actului educaţional şi nivelul cercetării, este una dintre cele mai cunoscute şi respectate instituţii de învăţământ superior atât în ţara noastră, cât şi peste hotare”.

Daniela Gîtman a evidenţiat şi faptul că actualul context internaţional, „marcat de agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei”, face necesară adaptarea practicilor diplomatice şi a programelor de educaţie la noua realitate geopolitică şi la noile provocări globale, rolul educaţiei, mai ales al învăţământului superior, devenind central în societăţile contemporane.

De asemenea, a precizat secretarul de stat, din perspectiva Ministerului Afacerilor Externe, colaborarea cu instituţiile de resort în domeniul educaţional este un factor important în raport cu rolul asumat de România în planul cooperării internaţionale pentru dezvoltare, educaţia fiind un aspect tematic prioritar al strategiei naţionale în domeniu.

Citește și Universităţile din Oxford şi din Cambridge intenţionează să restituie Beninului 213 de obiecte din bronz

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, şi-a exprimat satisfacţia pentru continuarea parteneriatului cu Ministerul Afacerilor Externe, „universitatea urmând să participe, ca şi până în prezent, la promovarea şi sprijinirea acţiunilor subsumate obiectivelor de politică externă ale României”.

„În acest context, a arătat că viziunea de dezvoltare a Universităţii de Medicină Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş prevede şi obţinerea excelenţei în educaţie şi cercetare prin internaţionalizare, prin integrarea universităţii în spaţiul european şi mondial ca partener academic şi de cercetare avansată. Din această perspectivă, a adresat mulţumiri pentru sprijinul oferit de Ministerul Afacerilor Externe în concretizarea Programului de studiu Medicină în limba engleză la Hamburg (Germania), care reconfirmă succesul viziunii inovative promovată de instituţiile de învăţământ superior din România”, se mai arată în comunicatul MAE. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *