Provocarea – primul lungmetraj de ficţiune filmat în spațiu, lansat în cinematografele din Rusia

Primul lungmetraj de ficţiune filmat pe orbita Pământului – Provocarea – a fost lansat joi în cinematografele din Rusia, cu un titlu deosebit de evocator în contextul noilor ambiţii spaţiale ale Moscovei în faţa Washingtonului: „Provocarea”, informează AFP.

Pentru a filma acest lungmetraj, ce prezintă povestea unei femei chirurg care este trimisă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a opera un cosmonaut rănit, Rusia a trimis o actriţă şi un regizor pe orbita Terrei în octombrie 2021, pentru 12 zile.

Proiectul, realizat în ritm alert pentru a devansa o iniţiativă concurentă americană, cu Tom Cruise în distribuţie, a devenit un subiect de mândrie naţională în Rusia, amintind de cursa pentru cucerirea spaţiului la care au participat Moscova şi Washington în timpul Războiului Rece.

„Suntem primii care au filmat un lungmetraj de ficţiune la bordul unui vehicul pe orbită, suntem din nou primii”, a declarat Vladimir Putin pe 12 aprilie, care mizează adeseori pe nostalgia faţă de epoca sovietică, atunci când Rusia a fost ţara care a trimis primul om în spaţiu, în 1961.

Filmul „Provocarea” este coprodus de agenţia spaţială rusă Roscosmos şi de postul de televiziune Pervîi Kanal, al cărui director, Konstantin Ernst, nu şi-a ascuns bucuria că a învins Hollywoodul.

Cittește și Un flash observat pe cerul Kievului are legătură cu un satelit al NASA

„Suntem cu toţii fani ai lui ‘Gravity’, filmul hollywoodian cu tematică spaţială lansat în 2013”, a declarat luni Konstantin Ernst într-o conferinţă de presă ocazionată de prezentarea lungmetrajului rusesc.

„Însă lungmetrajul nostru ‘Provocarea’, filmat în condiţii reale de imponderabilitate, face să iasă astăzi în evidenţă efectele speciale digitale” ale filmului american, a adăugat el.

Scenele filmate în cei 230 de metri pătraţi ai modulului rusesc din cadrul ISS şi participarea a trei cosmonauţi profesionişti ruşi staţionaţi la bordul avanpostului orbital oferă un efect de autenticitate noii producţii cinematografice ruseşti, care a fost vizionată în avanpremieră de jurnalişti de la AFP.

„Provocarea” prezintă misiunea aparent imposibilă a unei femei chirurg, interpretată de actriţa Yulia Peresild, trimisă la bordul ISS pentru salvarea unui cosmonaut rănit de un deşeu spaţial în timpul unei ieşiri extravehiculare în spaţiu.

Regizorul Klim Shipenko, în vârstă de 39 de ani, care a manevrat camera de filmat, instalaţiile de lumini şi pe cele de captare a sunetului, a înregistrat 30 de ore de imagini, din care 50 de minute au fost utilizate în montajul final.

Camera de filmat o urmăreşte pe actriţa de 38 de ani în timp ce se deplasează în spaţiul limitat din interiorul ISS, părul ei blond plutind prin aer în condiţii de imponderabilitate. Actriţa şi regizorul au urmat un curs de pregătire accelerată de patru luni înainte de a fi trimişi în spaţiu.

Filmul Provocarea a costat „mai puţin de 1 miliard de ruble” (11,1 milioane de euro), a declarat Konstantin Ernst.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *