Puşca de vânătoare a lui A. I. Cuza şi ceasul de trăsură al lui Kogălniceanu vor fi expuse

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu vor fi expuse, marţi, de Ziua Principatelor, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit Artmark, puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza a fost realizată la mijlocul secolului al XIX-lea şi poartă pe ţeavă monograma princiară aurită a primului domnitor al statului naţional România. Arma, cu mecanismul inscripţionat „Manufactura Română”, este una de panoplie, dezactivată, nefuncţională. O piesă de aceeaşi valoare – carabina domnitorului Alexandru Ioan Cuza, „Manufactura Română”, se află în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti.

În mica expoziţie dedicată celebrării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Românilor va putea fi expus şi ceasul de trăsură ce a aparţinut lui Mihail Kogălniceanu. Piesa de colecţie, de secol XIX, este realizată din bronz şi cristal şi face parte dintr-o colecţie privată. Rolul ceasurilor de trăsură era de a măsura timpul în cursul unor călătorii îndelungate. Aceste ceasuri de trăsură, alcătuite să fie rezistente la şocurile aferente deplasării, foloseau, în loc de pendul, un balansier (precum un ceas automatic contemporan), pentru a nu trebui întoarse. În România, până la construirea căii ferate care lega Muntenia de Moldova, o călătorie de la Bucureşti la Iaşi cu trăsura dura 4 – 5 zile. Ceasul de trăsură a lui Mihail Kogălniceanu a fost achiziţionat dintr-o licitaţie publică organizată de Artmark în 2015 pentru preţul de adjudecare de 1.600 de euro.

Citește și Ziua Unirii – sărbătorită la Bacău prin programe artistice în aer liber şi simpozioane

Mihail Kogălniceanu a avut un rol major în desfăşurarea evenimentelor de acum 164 de ani. El a fost deputat în Adunarea ad-hoc, fruntaş al mişcării Comitetului Unirii, prim-ministru al Moldovei, ministru de Externe şi preşedinte al Academiei Române.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi un rar exemplar al „Istoriei Valahiei şi a Moldovei” de Mihail Kogălniceanu, din 1837, care va fi scos la licitaţie pe 2 februarie, alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, documente istorice, hărţi vechi sau fotografii de epocă ce ilustrează celebre personalităţi sau evenimente istorice.

Tot marţi vizitatorii vor avea ocazia să urmărească o secvenţă din filmul „Rug şi flacără”, din 1980, care conţine discursul lui Alexandru Ioan Cuza din 24 februarie 1862 când se aniversau trei ani de la Unirea Principatelor Române şi când se deschide Primul Parlament al României, iar Bucureşti este proclamată capitala ţării. În rolul domnitorului Cuza este marele actor român Florin Piersic.

Expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi deschisă între orele 10,00 – 20,00.