„Quo Vadis, Aida?” a fost desemnat cel mai bun film european al anului la Premiile Academiei Europene de Film

Quo Vadis, Aida?, regizat de Jasmila Zbanic, a fost desemnat cel mai bun film european al anului, la gala Premiilor Academiei Europene de Film care a avut loc duminică.

Gala a avut loc fără public, în format hibrid, şi a fost găzduită de actriţa şi scriitoarea Annabelle Mandeng. Câştigătorii au fost aleşi prin vot online de cei 4.200 de membri ai Academiei.

Coproducţia filmului se împarte între B​osnia şi Herţegovina, N​orvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Lungmetrajul este o coproducţie Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Olanda, Austria, România, Franţa, Germania, Polonia, Turcia. Filmul a primit cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematogra.

Co-produs de Cristian Nicolescu pentru Digital Cube, filmul este cea mai scumpă producţie de până acum realizată în Bosnia şi Herţegovina, demers posibil numai cu sprijinul unui consorţiu format din nouă ţări care au susţinut proiectul vreme de cinci ani.

Citește și Festivalul Internaţional de Film O’Clock a început cu proiecții simultane la Muzeul Țăranului şi online pe Festival Scope

Filmul spune povestea Aidei, translator ONU în Srebrenica în momentul în care armata sârbă preia controlul asupra oraşului. Familia ei, la fel alte mii de oameni, caută adăpost într-o tabără ONU.

Aida, copleșită de durerea de mamă și soție, încearcă să se folosească de poziția sa de translator pentru a își pune familia pe listele ONU.

Quo Vadis, Aida? a primit și o nominalizare la Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film internațional.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook