Radu Gârmacea, redactor-șef Humanitas, ironic și acid la adresa redacției CriticAtac

Radu Gârmacea, redactor-șef al editurii Humanitas, a lansat noi comentarii acide la adresa unora dintre coordonatorii platformei CriticAtac. Cordonatorii CriticAtac sunt Vasile Ernu, Mihai Iovănel, Florin Poenaru, Iulia Popovici, Costi Rogozanu, Victoria Stoiciu, Ciprian Șiulea și Ovidiu Țichindeleanu.

CriticAtac este o platformă intelectuală de stânga, cuprinzând analize, eseuri, interviuri și investigații, predominant în română, dar și în engleză, dedicate criticii socio-politice a actualității. 

De critici nu au scăpat nici sonatoarea Diana Șoșoacă, regizorul Cristi Puiu, Adrian Severin sau Cosmin Gușă, definiți ca „împuțiții moral”

Comentariul lui Radu Gârmacea

„Trăiască lupta pentru pace!

Luni de zile rușii au fost implorați dimineață, la prînz și seara să nu facă război. Să nu înceapă să omoare oameni, să nu ucidă copii, să nu violeze, să nu tragă cu rachete în spitale. Liderii omenirii civilizate au încins telefonul și au bătut drumul pînă la ruși, doar pentru a fi primiți cu rînjete sadice. Cînd s-a dus Macron să se umilească, Putin și-a bătut joc de el și i-a cîntat cîntece rusești de viol – au ei un gen aparte și o distracție tradițională cu violul.

Luni de zile lumea civilizată a zis că rușii vor să facă război. Au zis exact pe unde o să atace, cu ce trupe, în ce fel și ce anume urmăresc. În timpul ăsta rușii ziceau că nu, rînjeau sadic și cîntau cîntece de viol.

Citește și Contre acide între intelectuali: Vasile Ernu & Vladimir Tismăneanu

Rugămințile astea au ținut pînă pe 24 februarie, cînd rușii au pornit războiul exact așa cum se anunța de luni de zile în timp ce ei mințeau că nu. După trei zile a fost clar că nici măcar război nu știu să facă, așa că au amenințat planeta cu arma nucleară. Umiliți pe cîmpul de luptă, de o lună și mai bine fac ce știu și ei: omoară copii, violează femei, dărîmă spitale cu rachetele, mor pe capete și cer pace.

Toți împuțiții moral, demenți de dreapta și de stînga, luptă acuma pentru pace: Șoșoacă, Ernu, Cristi Puiu, Severin, Gușă, Victoria Stoiciu cu Marx pe piept. Am citit zilele astea cum Ucraina vrea să însîngereze Rusia. Textual.

Un comunist de la CriticAtac țipa alaltăieri că vor să i-l omoare pe Putin.”

În 24 martie, Radu Gârmacea scria despre ziarul Libertatea, publicație pe care o definea „o tribună pentru propaganda fascistă”, pentru că „îi oferă o tribună lui Ernu”

„De ce oferă Libertatea lui Tolontan o tribună pentru propaganda fascistă, imperialistă a lui Kuzmin? Din același motiv pentru care îi oferă o tribună lui Ernu, ca să îi învețe pe proștii de aici că americanii sînt răi, rușii sînt buni și URSS a fost paradisul popoarelor.

După ce își publică milogelile agramate pe-aici, Ernu se duce în Rusia ca să mai discute despre literatură și umanism cu Zahar Prilepin. Prilepin e liderul partidului fascist Za Pravdu și a fost încadrat cu contract în OMON, jandarmeria rusă specială care torturează și omoară civili neînarmați. Prilepin se laudă cu crimele pe care le-a făcut in OMON. Cu Ernu discută literatură și geopolitică, îi spune ce să-i învețe pe proștii din România care stau să-l asculte”, scria în luna martie Radu Gârmacea.