Radu Paraschivescu i-a returnat decorația lui Iohannis

Scriitorul Radu Paraschivescu i-a returnat, luni, președintelui Iohannis decorația primită în februarie 2020, informează politologul Vladimir Tismăneanu, pe pagina sa de Facebook.

„Nu comit nicio indiscreție când scriu că prietenul meu real și virtual, scriitorul, eseistul și traducătorul Radu Paraschivescu și-a predat decorația luni. Nici el, nici Marius Manole nu depind de bugetul statului așa cum decid să-l administreze, arbitrar, abuziv și punitiv, marionetele lui Iohannis, diverșii Cițu, Ciucă și Ciolacu. Este vorba aici de coloana vertebrală, de onoare și, da, de bun simț. Ceea ce se configurează acum în România este mai mult decât o coaliție. Se produce o unificare a mafiilor. Sub steagul atotbiruitor rapacității, al cupidității, al lipsei de rușine…”, a anunțat Vladimir Tismăneanu.

Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (secțiunea Literatura), în februarie 2020, Radu Paraschivescu a anunțat în urma cu o luna că intenționează să îi returneze medalia lui Iohannis.

„Vreau s-o dau înapoi. E pur si simplu o atitudine pe care simt că trebuie să o am. Simt că e un gest pe care trebuie sa îl fac pentru că, după părerea mea, nu trebuie să mai țin obiectul acela la mine în casă. M-a supărat pentru că l-am creditat prin vot (pe Klaus Iohannis – n.r.). Și nu doar prin vot. Și am spus că lucrurile pe care le face sunt lucruri bune. Chiar au fost, până la un punct.

Citește și Actorul Marius Manole i-a returnat decorația lui Iohannis

M-am făcut că uit, deși nu am uitat, că el e fostul viitor premier al USL-ului, premierul GRIVCO, încadrașit cu Dan Voiculescu, cu Victor Ponta și alți domni de bine. Și am tot spus că omul are dreptul la a două șansă și că va fi un om reformat din punct de vedere moral și va conduce bine lucrurile.

Povestea pe care domnia să, împreună cu clasa politică, o arată de câteva luni încoace mă face să iau în calcul foarte serios restituirea decorației. Ce se întâmplă cu noi în ultimele luni, nu cred că ne mai dă dreptul să ne numim o țară. Ne numim suprafață, ne numim teritoriu. Pentru că țara, în momentele grele, se adună. Și locuitorii ei au o formă de solidaritate. Acum, de când cu pandemia asta, suntem un teritoriu populat de două triburi: tribul vaccinaților și tribul nevaccinaților. Triburile astea două își dau în cap, se agresează în toate felurile posibile și în toate mediile posibile”, a spus Radu Paraschivescu la Digi FM, în octombrie.