Raluca Turcan: Pe Mihai Eminescu „îl putem răsplăti astăzi, mâine şi în fiecare zi

Distribuie

„Sprijinindu-se pe numele şi opera lui Eminescu, Ziua Culturii Naţionale are valenţe româneşti şi universale. Cultura naţională izvorăşte din limba română, cea pe care Eminescu a remodelat-o şi ne-a redăruit-o, admirabil îmbogăţită. De aceea generaţii întregi de români i-au fost, îi sunt şi îi vor fi recunoscătoare, cunoscându-i şi preţuind-i opera”, a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii.

„Aşa îl putem răsplăti astăzi, mâine şi în fiecare zi: prin a-i aprecia opera şi a o promova cu mândrie”.

La 15 ianuarie, „aducem un omagiu onest şi încărcat de recunoaştere pentru memoria emblematică a geniului literaturii române, Mihai Eminescu, anul acesta împlinindu-se 174 de ani de la naşterea poetului”, a mai transmis Raluca Turcan. 

Ministrul Culturii a depus, luni, coroane cu flori la mormântul poetului Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu şi la statuia poetului din faţa Ateneului Român, împreună cu reprezentanţii instituţiilor de cultură.

Citește și Nicolae Ciucă: Celebrăm astăzi cultura românească şi rolul ei vital în clădirea societăţii actuale

Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare iniţiată şi propusă spre legiferare Parlamentului României în anul 2010 de Academia Română, a fost instituită ca sărbătoare cu statut naţional la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Manifestările dedicate acestei sărbători, ajunsă la a paisprezecea ediţie, au ca scop promovarea valorilor culturii naţionale în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării.

Anul acesta se împlinesc 174 de ani de la naşterea poetului, cel care, potrivit lui Garabet Ibrăileanu, a reprezentat un „eveniment aproape inexplicabil în literatura noastră” şi „care a creat pe de-a-ntregul limba poeziei româneşti”. Considerat un geniu al literaturii române, Mihai Eminescu a lăsat moştenire un corpus impresionant de opere literare, caracterizate prin profunzimea gândirii, originalitatea exprimării şi sensibilitatea artistică. În opera sa, Mihai Eminescu a ilustrat într-un mod unic frumuseţea limbii române, promovând identitatea culturală şi tradiţiile naţionale. În contextul acestei zile se desfăşoară numeroase evenimente şi manifestări artistice, de la concerte şi spectacole teatrale până la expoziţii şi conferinţe.