Rămăşiţe ale unor membri înstăriţi ai civilizaţiei preincaşe Chimu, descoperite în Peru

Distribuie

Arheologii din Peru au descoperit rămăşiţe umane despre care cred că ar aparţine unor membri înstăriţi ai civilizaţiei Chimu, o societate preincaşă ce a înflorit timp de secole în câmpiile aride dintre Oceanul Pacific şi Munţii Anzi, informează Reuters.

Au fost descoperite rămăşiţele a 11 indivizi, cu o vechime estimată la circa 800 de ani, îngropaţi cu coliere, cercei şi brăţări, potrivit arheologului principal Sinthya Cueva.

”Au fost probabil membri ai clasei conducătoare”, a precizat ea, indicând înspre ornamentele descoperite alături de rămăşiţele omeneşti.

Cueva nu a oferit detalii despre materialele folosite pentru confecţionarea acestora. Bijuteriile din epoca Chimu dezgropate cu prilejul altor excavări erau deseori confecţionate din bronz şi aur.

Descoperirea a fost făcută în capitala civilizaţiei Chimu, Chan Chan, situată la mică distanţă la nord de oraşul peruan din epoca modernă Trujillo. Vechea capitală este renumită pentru arhitectura sa elaborată din cărămizi de noroi, care au format odinioară cel mai mare oraş construit din chirpici din lume.

Cueva a precizat că rămăşiţele au fost ”deranjate” şi că prezintă semne de moarte violentă, adăugând totodată că ele au fost localizate într-o parte a oraşului care nu are caracteristicile obişnuite ale unui cimitir.

Descoperirea a fost făcută cu prilejul unor lucrări de excavare demarate în aprilie, al căror obiectiv este restaurarea zidurilor perimetrului unui complex de palate.

Civilizaţia Chimu a prosperat de-a lungul câmpiilor din zonele de coastă ale nordului ţării, începând cu anul 800 d. Hr. şi până în anii 1.400 şi este recunoscută graţie artei sale ornamentale, care include ceramică, feronerie şi textile, la care se adaugă agricultura în terase, cu o productivitate ridicată, precum şi reţele comerciale pe distanţe lungi de-a lungul coastei Pacificului.

A fost subjugată de incaşi la sfârşitul anilor 1.400, cu câteva decenii înainte ca invadatorii spanioli să cucerească Imperiul Incaş în 1532.

Citește și Condamnarea la moartea a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată