Raportul de activitate al IICCMER, pentru intervalul 10 martie – 10 septembrie 2022

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță rezultatele proiectelor realizate în intervalul 10 martie -10 septembrie 2022, sub mandatul actualului Președinte executiv, Prof.univ.dr. Daniel Șandru.

Raportul integral de activitate poate fi descărcat de aici.

,,La IICCMER, în mandatul meu, mi-am propus să folosesc instrumentele moderne de comunicare, pentru a promova trecutul a ceea ce a reprezentat istoria comunismului în România în varianta corectă. Un capitol important din identitatea poporului român, un capitol evitat adesea în mod mai mult sau mai puțin voit. Am constatat în tot acest acest timp interesul publicului în aflarea unor evenimente care s-au petrecut în perioada regimului comunist. O arată cel mai bine statisticile din canalele de social media, o arată și fotografiile cu prezența cetățenilor la diferitele evenimente organizate de Institut.

Îmi doresc să dezvolt și mai multe proiecte care să contureze cât mai clar atât atrocitățile petrecute în acea perioadă, cât și aspectele vieții cotidiene în comunism, îmi doresc ca noi, poporul român, să ne asumăm această parte a istoriei, să o înțelegem și să facem tot ce ține de noi pentru a evita revenirea regimurilor totalitare în România. Putem face asta doar prin a ne cunoaște bine trecutul, prin a avea simț critic și dorința de a apăra, prin acțiunile noastre de zi cu zi, principiile democrației’’ – a declarat Președintele executiv IICCMER, Prof.univ.dr. Daniel Șandru.

Citește și IICCMER este în favoarea introducerii în programa de studii liceale a disciplinei Istoria Comunismului

Vom continua să dezvoltăm proiecte educaționale și de cercetare, pentru aflarea adevărului istoriei comunismului și ne dorim să organizăm cât mai multe acțiuni adaptate pe specificul mai multor categorii de public țintă, prin care să transmitem rezultatele științifice obținute.

Pentru următoarea perioadă:

Proiectul prioritar al Institutului rămâne Memorialul ,,Închisoarea Tăcerii’’ de la Râmnicu Sărat. Reamintim că la începutul lunii septembrie, IICCMER a primit înștiințare de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu privire la aprobarea cererii de finanțare cu valoare de 9 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru reabilitarea Memorialului. În următoarea perioadă vom lucra atât la definitivarea actualizării proiectului tehnic și semnarea parteneriatului cu Compania Națională de Investiții, cât și la finalizarea proiectului curatorial, prin întâlniri de lucru cu experți naționali și internaționali.

La jumătatea lunii octombrieIICCMER va publica rezultatele investigației speciale privind decesul a 427 de copii care au trăit în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, din județul Călărași. Reamintim faptul că experții IICCMER investighează moartea a 2207 de copii, prin înfometare, condiții improprii de viață și lipsirea de asistență medicală în 4 din cele 26 de cămine-spital care au funcționat pe teritoriul RSR până în 1990.

Citește și A murit președintele INST, acad. Radu Ciuceanu

În următoarele 6 luni, IICCMER are ca obiectiv editarea și publicarea a zece titluri din domeniul istoriei comunismului, alături de editurile partenere, dar și organizarea unor serii de conferințe naționale, printre care amintim: ,,Comunismul românesc’’ (eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga’’ și Facultatea de Istorie a Universității București), ,,Nașterea științei despre om în România comunistă’’ (realizată în parteneriat cu profesorul Marius Turda, Universitatea Oxford, Marea Britanie) – o conferință prin care propunem deschiderea unor noi direcții de cercetare pe tema eugeniei și ,,Rețeaua memoriei’’ – unde vor fi reprezentanți ai unor instituții din țară care se dedică istoriei comunismului, dar și din străinătate, care au experiență deosebită în muzeificarea și deschiderea către public a spațiilor dedicate totalitarismului și susținerii drepturilor omului.

La IICCMER, începând cu această toamnă, vom lansa și un Podcast. Se va numi ,,Combinatul de Istorie’’, va avea o serie de 10 episoade audio și alături de invitați (istorici, cercetători, actori, medici, profesori) vom dezbate teme legate de istoria comunismului: artă, cultură, sănătate, industrializare, alimentație etc.

Citește și O nouă campanie arheologică pentru căutarea și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în penitenciarul din Târgu Ocna

În perioada 3-15 octombrie 2022 vom relua și campania de investigații arheologice „Memoria materială a represiunii din perioada comunistă: Canalul Dunăre-Marea Neagră”. Cercetarea din această perioadă a surprins dimensiunea materială a debutului edificării în cărămidă a spaţiului concentraţionar, conturând o imagine a fostelor colonii de muncă forţată care se suprapune doar parţial peste informaţiile din documentele oficiale şi descrierile din lucrările memorialistice.

Anul acesta IICCMER va publica realizarea interviurilor din dosarul ,,Frontieriștii’’. În săptămâna 19-23 Septembrie, cercetătorii IICCMER se vor deplasa în județul Timiș, unde vor culege mărturii privind abuzurile comise asupra celor ce au încercat trecerea ilegală a frontierei înainte de 1989.  Cercetarea de teren va cuprinde punctele cele mai fierbinți ale liniei de frontieră cu fosta  Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.

Anul se va încheia cu o serie de activități privind comemorarea victimelor Revoluției din decembrie 1989, activități de tip memorialistic, prin care ne vom adresa publicului larg, organizând evenimente stradale, conferințe, proiecții video și expoziții de fotografie.