„Raymonda” de Alexander Glazunov și „Concertul în memoria Holocaustului” pe scena Operei Naționale Bucureşti

Cea mai recentă premieră de balet „Raymonda” de Alexander Glazunov, Concertul în memoria Holocaustului şi spectacolele de operă „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti şi „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo sunt titluri ce se regăsesc din repertoriul actual al operei bucureştene, conform news.ro.

Miercuri, 13 aprilie, şi vineri, 15 aprilie, începând cu 18:30, publicul este invitat la cel mai recent titlu de balet din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, „Raymonda” de Alexander Glazunov.

Spectacolul a fost montat pentru prima dată în istoria centenară a instituţiei. Regia şi adaptarea coregrafică poartă semnătura lui Maki Asami, coregrafia originală aparţine lui Marius Petipa. Maestrul de repetiţii care s-a ocupat de montarea acestui spectacol pe scena Operei Naţionale Bucureşti este Takako Nishikawa.

Costumele au fost create de către Viorica Petrovici, iar decorul de Adrian Damian. „Raymonda” este una dintre capodoperele baletului clasic, un spectacol cu temă romantică în care iubirea triumfă. Deşi, pentru Marius Petipa a fost ultima sa realizare, „Raymonda” reuneşte şi prezintă toată ingeniozitatea, expertiza şi măiestria coregrafului. În ceea ce îl priveşte pe compozitorul Alexander Glazunov, titlul a reprezentat prima sa experienţă în muzica de balet, care mai târziu s-a dovedit a fi un succes important al moştenirii sale.

Joi, 14 aprilie, începând cu ora 18.30, ONB invită spectatorii la Concertul în memoria Holocaustului, dedicat comemorării tuturor victimelor genocidului. Orchestra Operei Naţionale Bucureşti va fi condusă de la pupitrul dirijoral de către maestrul Ethan Schmeisser, cu participarea specială a Aniei Karpowicz (flaut), laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de muzică din Polonia şi Germania, un nume de referinţă al lumii muzicale care se implică în popularizarea muzicii clasice, cât şi în lupta cu unul dintre factorii care împing umanitatea spre aceleaşi greşeli: uitarea.

Citește și Actrița Whoopi Goldberg își cere scuze după ce a spus că Holocaustul a fost despre „două grupuri de oameni albi”

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor şi este de datoria noastră, a tuturor, să ne amintim constant ce a reprezentat, mai ales că umanitatea se află, zilele acestea, în faţa unui nou pericol. Prin acţiuni care pun arta în prim-plan, artiştii şi instituţiile de cultură se implică în acest demers dedicat memoriei şi păcii, din care face parte şi concertul de pe scena bucureşteană.
În program se regăsesc lucrări precum: „Psalm 1993” de Anatol Vieru, „Simfonia de cameră nr. 2, op. 147” şi „Concertul Nr. 2 pentru flaut şi orchestră, op. 148” de Mieczyslaw Weinberg şi „Only a book” de Sharon Farber.

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 18.30, în program este spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Exemplu tipic de operă bufă, „Elixirul dragostei” este una dintre capodoperele donizettiene cele mai populare şi mai reprezentate în teatrele lirice din întreaga lume. Dintre momentele încântătoare ale operei se remarcă, în actul I, aria lui Nemorino ,,Quanto è bella”, apoi aria de intrare a lui Dulcamara „Udite, udite”; aria lui Nemorino ,,Una furtiva lagrima” reprezintă un moment cu totul deosebit datorită frumuseţii melodice şi a construcţiei armonice orchestrale dar şi a liniei vocale al cărui lirism este plină de un sentiment ce învăluie publicul de toate vârstele. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodoraşcu. Distribuţia reprezentaţiei: Adina – Cristina Maria Oltean, Nemorino – Lucian Corchiş, Belcore – Daniel Filipescu, Dulcamara – Vicenţiu Ţăranu, Gianetta – Cristina Eremia. Cu participarea Orchestrei şi Corului Operei Naţionale Bucureşti.

Citește și Gala extraordinară „Elena Moșuc – 30 de ani de carieră”, la Opera Națională Română din Iaşi

Duminică, 17 aprilie, ora 18:30, a fost programat spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni şi Ruggiero Leoncavallo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar, în calitate de invitat. Distribuţia celor două reprezentaţii va cuprinde următorii artişti în respectivele roluri; Cavalleria Rusticana: Bianca Mărgean (Santuzza), Sorana Negrea (Lola), Alin Stoica (Turiddu), Valentin Vasiliu (Alfio, debut), Sidonia Nica (Mamma Lucia); Pagliacci: Iulia Isaev (Nedda), Teodor Ilincăi (Canio), Lucian Petrean (Tonio), Andrei Lazăr (Beppe), Iordache Basalic (Silvio). Cu participarea Orchestrei şi Corului Operei Naţionale Bucureşti. Aceste două opere extrem de populare, au devenit datorită tradiţiei, opere gemene, care se reprezintă împreună. Iar sacralitatea foarte intens prezentă în „Cavalleria Rusticana” culminând cu impunătoarea scenă corală, celebrul intermezzo pagină orchestrală carismatică şi antrenantul Brindisi din final, se acordă emotiv cu atmosfera dinainte celebrărilor pascale ale lunii aprilie.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naționale Bucureşti.