Războiul din Ucraina a provocat distrugeri în valoare de 3,5 miliarde de dolari în patrimoniul şi sectorul cultural al ţării şi a generat pierderi de venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în divertisment, artă şi turism, a estimat marţi UNESCO, scrie Le Figaro.
În aprilie, organizaţia ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, cu sediul la Paris, estimase pagubele la aproape 2,6 miliarde de dolari, iar pierderile din turism, artă şi divertisment la aproximativ 14,6 miliarde de dolari.
Pentru a ajunge la aceste cifre, UNESCO a identificat aproximativ 5.000 de situri distruse de la invazia rusă din februarie 2022, inclusiv 341 de situri culturale deteriorate – faţă de 248 în aprilie 2023. Două situri din patrimoniul mondial UNESCO în special, centrul istoric din Lviv (în vestul ţării) şi Odesa (în sud), au fost afectate de bombardamentele ruseşti.
Citește și Manouché, mic dejun libanez, declarat patrimoniu mondial UNESCO
Chiara Dezzi Bardeschi, reprezentanta UNESCO în Ucraina, a citat în special Catedrala Schimbarea la Faţă din Odesa, un „simbol pentru întreaga comunitate”, care a fost grav avariată de un atac rusesc în iulie anul trecut. Fondată în urmă cu peste 200 de ani şi distrusă de sovietici în 1936, Catedrala a fost reconstruită la începutul anilor 2000 datorită donaţiilor. Ea a fost sfinţită în 2010 de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill. Catedrala are „o valoare religioasă şi spirituală pentru oraş şi pentru comunitate”, dar nu mai este utilizabilă de către comunitate, a spus Chiara Dezzi Bardeschi.
Şapte situri culturale şi un sit natural din Ucraina se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv centrul istoric din Odesa, care a fost relativ neatins de un an de conflict şi care s-a alăturat listei în acest an. Alte şaisprezece situri, inclusiv centrul oraşului Cernihiv, deteriorat în primele luni ale războiului, apar pe o listă „indicativă” a UNESCO. În cele din urmă, Kievul va trebui să depună o cerere pentru ca aceste situri să fie adăugate pe lista Patrimoniului Mondial.