Record istoric pentru expoziţia dedicată de Muzeul Orsay pictorului Van Gogh

Muzeul Orsay din Paris a anunţat joi că a stabilit „un record istoric” de frecventare, cu 794.000 de vizitatori care au venit să admire expoziţia sa eveniment dedicată pictorului Van Gogh la Auvers-sur-Oise, ce s-a încheiat pe 4 februarie, informează AFP.

„Prezentată din 3 octombrie 2023 până pe 4 februarie 2024, expoziţia a atras 793.556 de vizitatori, adică o medie zilnică de 7.181 de vizitatori în cele 108 de zile în care expoziţia a rămas deschisă”, au precizat reprezentanţii muzeului parizian într-un comunicat.

„Este cea mai bună frecventare a unei expoziţii după deschiderea muzeului (în 1986 – n.red.), devansându-le pe expoziţiile ‘Edvard Munch. Un poem de viaţă, de iubire şi de moarte’ din 2022 (724.414 vizitatori) şi ‘Picasso. Albastru şi roz’ din 2018 (670.667 vizitatori)”, adaugă acelaşi comunicat.

Intitulată „Van Gogh la Auvers-sur-Oise, ultimele luni”, această expoziţie este dedicată ultimelor clipe petrecute de Van Gogh, considerat un monstru sacru al picturii, în acea mică localitate din apropiere de Paris, unde artistul flamand s-a sinucis pe un câmp în 1890, la vârsta de 37 de ani, după ce pictase acolo 74 de tablouri în 70 de zile.

Printre ele se află o serie de picturi legendare, cum ar fi „Portretul doctorului Gachet”, „Biserica din Auvers”, „Lan de grâu cu corbi” şi „Rădăcini de copaci”.

Aceasta a fost prima expoziţie de anvergură dedicată operelor realizate de Van Gogh în ultimele două luni din viaţa sa şi care a reprezentat totodată „punctul culminant al unor ani de cercetare”, potrivit muzeului parizian.

Citește și Roma: Activişti de mediu au aruncat cu supă de legume pe un tablou de Van Gogh