Reddit oferă acces la conţinutul său pentru OpenAI (ChatGPT)

OpenAI va avea acces la schimburile de informaţii între utilizatori de pe reţeaua socială Reddit pentru a-şi antrena modelele de inteligenţă artificială (AI) generativă, un pas important pentru compania acuzată de mulţi autori şi editori că a jefuit internetul pentru a crea programe precum ChatGPT, transmite vineri AFP. Cele două companii au anunţat joi acordul, fără a dezvălui o sumă.

În cadrul acordului, OpenAI va putea utiliza în timp real mesajele şi conversaţiile postate pe Reddit pentru a-şi îmbogăţi serviciile de AI generativă (producerea de conţinut pe baza unei simple cereri formulate în limbajul cotidian).

În schimb, Reddit va adăuga pe platforma sa de discuţii instrumente AI pentru utilizatori şi moderatori, funcţii care se vor baza pe modelele OpenAI.

„Reddit a devenit una dintre cele mai mari arhive deschise de conversaţii umane autentice, relevante şi mereu la zi, despre orice”, a declarat şeful Reddit, Steve Huffman, citat într-un comunicat.

„Includerea în ChatGPT (…) îi va ajuta pe oameni să găsească mai uşor ceea ce caută pe internet şi va ajuta noile audienţe să îşi găsească comunitatea pe Reddit”, a adăugat el.

Totodată, OpenAI va deveni un partener publicitar al Reddit. Platforma a încheiat deja un acord similar cu Google, în februarie.

Citește și TikTok va eticheta conţinutul generat de AI din OpenAI şi din alte părţi

Reţeaua socială, fondată în 2005 şi introdusă la bursă în martie anul trecut, are aproximativ 100.000 de forumuri şi peste 267 de milioane de utilizatori săptămânali.

În pofida succesului său la public, nu a reuşit niciodată să obţină profit, iar managerii săi caută să beneficieze de pe urma nevoii giganţilor tehnologici de materii prime – conţinut creat de oameni – pentru a-şi antrena modelele de AI generativă.

În iunie anul trecut, Reddit a majorat tarifele percepute editorilor terţi pentru utilizarea datelor şi conversaţiilor postate pe forumurile sale, pentru a împiedica giganţii din acest sector (OpenAI, Google, Microsoft…) să exploateze în mod gratuit acest conţinut.

Decizia a stârnit un val de proteste, deoarece mulţi dezvoltatori mici au conceput aplicaţii legate de platformă pe baza preţurilor moderate sau chiar a accesului gratuit la interfaţa de programare (API) a acesteia.

OpenAI şi concurenţii săi se confruntă, la rândul lor, cu plângeri din partea autorilor, artiştilor şi organizaţiilor de presă, printre care The New York Times, care acuză grupurile că le încalcă drepturile de autor pentru a-şi alimenta modelele.

OpenAI a precizat în comunicatul său că Sam Altman, cofondatorul şi directorul său general, este acţionar la Reddit.