Regele Charles III, noul monarh

În momentul în care Regina a murit, tronul a trecut imediat şi fără ceremonie moştenitorului, Charles, fostul Prinţ de Wales, în vârstă de 73 de ani, scrie BBC.

Dar există o serie de paşi practici – şi tradiţionali – pe care trebuie să-i parcurgă pentru a fi încoronat rege.

El va fi cunoscut drept Regele Charles III.

Aceasta a fost prima decizie a noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale – Charles Philip Arthur George.

Nu este singurul care se confruntă cu o schimbare a titlului.

Deşi este moştenitorul tronului, prinţul William nu va deveni automat prinţ de Wales – acest lucru va trebui să-i fie conferit de tatăl său. El a moştenit titlul tatălui său de Duce de Cornwall – William şi Kate sunt acum numiţi Duce şi Ducesă de Cornwall şi Cambridge.

Există şi un nou titlu pentru soţia lui Charles, Camilla, care devine Regina Consoartă – consort este termenul folosit pentru soţia monarhului.

Citește și Joe Biden: Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră

Este de aşteptat ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă. Acest lucru se va întâmpla la Palatul St. James din Londra, în faţa unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Aderare.

Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat – un grup de deputaţi înalţi, din trecut şi din prezent, şi colegi – precum şi din câţiva funcţionari publici înalţi, înalţi comisari ai Commonwealth-ului şi primarul Londrei.

Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe, dar având în vedere preavizul scurt, este posibil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Aderare din 1952 au participat aproximativ 200.

La întâlnire, moartea Reginei Elizabeth va fi anunţată de Lordul Preşedinte al Consiliului Privat (în prezent deputat Penny Mordaunt), iar o proclamaţie va fi citită cu voce tare.

Formularea proclamaţiei se poate schimba, dar în mod tradiţional reprezintă o serie de rugăciuni şi angajamente, careîl omagiază pe monarhul anterior şi promite sprijin pentru cel nou.

Citește și Vladimir Putin deplânge moartea Reginei Eliaabeta a II-a

Această proclamaţie este apoi semnată de o serie de personalităţi de rang înalt, inclusiv prim-ministrul, Arhiepiscopul de Canterbury şi Lordul Cancelar.

Regele participă la a doua şedinţă a Consiliului de Aderare, împreună cu Consiliul Privat. Aceasta nu este o „depunere oficială a jurământului” la începutul domniei unui monarh britanic, în stilul altor şefi de stat, cum ar fi preşedintele SUA. În schimb, există o declaraţie făcută de noul rege şi – în conformitate cu o tradiţie care datează de la începutul secolului al XVIII-lea – el va depune un jurământ pentru Biserica Scoţiei.

După o fanfară de trâmbiţe, se va face o proclamaţie publică prin care Charles este declarat noul rege. Aceasta va fi realizată dintr-un balcon de deasupra Curţii Friary de la Palatul St. James, de către un oficial cunoscut sub numele de Regele Jartierei de arme.

Acesta va pronunţa: „God save the King” (Dumnezeu să-l ocrotească pe rege), iar pentru prima dată din 1952, imnul naţional va fi interpretat cu cuvintele „Dumnezeu să-l ocrotească pe Rege”.

Salve vor fi trase în Hyde Park, Turnul Londrei şi de pe nave, iar proclamaţia care îl anunţă pe Charles drept rege va fi citită în Edinburgh, Cardiff şi Belfast.

Citește și Papa Francisc deplânge moartea Reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a

Punctul culminant simbolic al urcării pe tron va fi încoronarea, când Charles este încoronat oficial. Din cauza pregătirilor necesare, încoronarea probabil că nu va avea loc foarte curând după desemnarea lui Charles – Regina Elizabeth a urcat la tron ​​în februarie 1952, dar nu a fost încoronată decât în ​​iunie 1953.

În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey – William Cuceritorul a fost primul monarh care a fost încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

Este un serviciu religios anglican, desfăşurat de Arhiepiscopul de Canterbury. La punctul culminant al ceremoniei, el va aşeza pe capul lui Charles Coroana Sfântului Eduard – o coroană din aur solid, datând din 1661.

Aceasta este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei de la Turnul Londrei şi este purtată de monarh doar în momentul încoronării (nu în ultimul rând pentru că ea cântăreşte 2,23 kg).

Spre deosebire de nunţile regale, încoronarea este o ocazie de stat – guvernul plăteşte pentru asta şi, în cele din urmă, decide lista invitaţilor.

Citește și Patriarhul Daniel despre Regina Elisabeta a II-a: Un prieten al poporului român şi al BOR

Noul rege va depune jurământul de încoronare în faţa lumii. În timpul acestei ceremonii elaborate, el va primi orbul şi sceptrul ca simboluri ale noului său rol, iar Arhiepiscopul de Canterbury îi va aşeza pe cap coroana de aur solid.

Charles a devenit şeful Commonwealth-ului, o asociaţie din 56 de state independente şi 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste ţări, precum şi pentru Marea Britanie, Regele este şef de stat.

Aceste ţări, cunoscute sub numele de tărâmurile Commonwealth, sunt: ​​Australia, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, St Christopher şi Nevis, St Lucia, St Vincent şi Grenadine, Noua Zeelandă, Insulele Solomon, Tuvalu.