Printre numeroasele recorduri atinse de Regina Elisabeta a II-a, care a murit la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani petrecuți pe tronul Angliei, se numără diferite primate „tehnologice”, scrie Rai News.
Nu numai că încoronarea ei – în 1953 – a fost transmisă în direct la televizor în Regatul Unit, dar a fost și prima care a „experimentat” noile mijloace de comunicare și transport care apăreau în istorie.
Firea ei mereu între tradiție și modernitate a determinat-o chiar să se înscrie pe rețelele de socializare cu profilul „The Royal Family”. De asemenea, îi este dedicat unul dintre primele „reality” din istorie, un documentar difuzat în 1969 la BBC, unde povestește „din culisele” Palatului Buckingham.
Elisabeta a II-a a fost și prima suverană care a trimis un e-mail cu Arpanet, rețeaua militară de comunicații creată de SUA, precursoare a Internetului.
Pe 26 martie 1976, a fost la Royal Signals and Radar Establishment, un centru de cercetare în telecomunicații din Malvern, Anglia, pentru „a boteza” conexiunea.
Informaticianul britanic Peter Kirstein a fost cel care și-a creat contul de e-mail, alegând numele de utilizator „HME2” (Her Majesty Elizabeth), de la care a trimis primul e-mail. Există o fotografie, făcută chiar de Kirstein, care imortalizează momentul istoric.
Citește și VIDEO Întâlnirea dintre Regina Elisabeta a II-a și Marilyn Monroe
Mesajul anunța sosirea unui nou limbaj de programare și era intitulat „Un mesaj de la Majestatea Sa Regina” și semnat cu un informal „Elizabeth R”, același nume pe care Regina l-a folosit de atunci în comunicarea sa digitală.
Odată cu apariția rețelelor de socializare, Elisabeta a II-a a continuat să îmbrățișeze tehnologia în rolul ei instituțional. De Crăciunul anului 2007, a inaugurat „The RoyalChannel” pe YouTube, pentru a-și felicita sudiții. În octombrie 2014, a trimis primul ei tweet în timpul unei vizite la Muzeul de Știință din Londra. Mesajul spunea: „Este o plăcere să deschid astăzi expoziția Era Informației la @ScienceMuseum și sper că oamenii se vor distra să o viziteze. Elizabeth R”.
Cinci ani mai târziu, în 2019, s-a întors la muzeu pentru a trimite prima sa postare pe Instagram, în care a împărtășit o scrisoare scrisă stră-străbunicului său, Prințul Albert, în 1843, de Charles Babbage, unul dintre primii ingineri informatici din lume.