Regizoarea Sanda Manu a murit

Sanda Manu, regizor de teatru şi profesor universitar, a murit la vârsta de 89 de ani, vestea a fost dată de colegii ei de breaslă pe Facebook.

„Când îţi pleacă o parte din suflet…îl petreci în Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoştinţă. Si iar…Iubire. Şi iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să-i ţină sufletul în Pace şi Lumină!”, a scris Oana Pellea. 

Actorul Mihai-Gruia Sandu a spus că „în 1988, această Mare Doamnă m-a rugat să-i fiu asistent la clasa domniei sale de Arta actorului la IATC.; de atunci am parcurs toate etapele ( complicate) ale ceea ce pot numi pedagogie de teatru. Curente, mode, “descoperiri” au trecut cum trec norii pe cer, dar esenţialul( cel învăţat de la Sanda) nu avea cum să se schimbe. Dar timpul ( chiar dacă pare să nu existe!) cere totuşi tribut; eu am părăsit şcoala de teatru , iar Marea Doamnă a părăsit această lume, lâsându-ne (teatral) mai săraci, mai superficiali , mai lipsiţi de respect, credinţă, umor, bun gust şi rafinament! Toţi cei care au avut onoarea şi norocul să vă întâlnească vă vor iubi mereu şi vă vor păstra amintirea plină de lumină! Rămas bun, Sanda Manu!”.

Citește și Jurnalista Iulia Marin a murit la 32 de ani, după o carieră prolifică în presă

Manuela Hărăbor: „În Săptămâna Luminată cerurile sunt deschise şi toată suflarea se bucură de Învierea lui Hristos! Odihnă veşnică de-a dreapta lui Dumnezeu  doamnei profesoare Sanda Manu! Spectacolul din seara asta de la Teatrul Mic îl voi juca cu gândul la ea”. 

Sanda Manu a fost câştigătoare a Premiului de excelenţă în anul 1993 (pentru pedagogie artistică) şi a Premiului pentru întreaga activitate în anul 2008 (regizor), acordate de UNITER. 

Sanda Manu s-a născut la 6 august 1933. A fost căsătorită cu actorul Ştefan Tapalagă.