Regizor originar din Republica Moldova, reţinut pe aeroportul din Moscova pentru că ar fi criticat războiul

Regizorul şi profesorul Artur Aristakisian, născut la Chişinău, dar care trăia de mai mulţi ani în Rusia, ar fi fost reţinut pe aeroportul Vnukovo din Moscova, pentru critici aduse războiului declanşat de Moscova în Ucraina.

Informaţia a fost publicată marţi de Novaia Gazeta, în ediţia online din Europa, şi a fost preluată de NewsMaker.

Regizorul Artur Aristakisian se afla de mai mulţi ani în Rusia şi a devenit celebru cu filmul „Palmele”, un documentar filmat la Chişinău în anul 1993. El predă la Moscow School of New Cinema şi la Institutul de Arte Libere şi Ştiinţe din cadrul Universităţii Internaţionale de la Moscova.

Motivul reţinerii nu este cunoscut, dar unele surse sugerează că ar putea avea legătură cu poziţia şi postările anti-război ale profesorului.

Marţi, regizorul urma să plece la Istanbul în vacanţă. După ce a trecut de controlul de paşapoarte, a fost reţinut de poliţişti şi i-au fost luate lucrurile personale şi telefonul, potrivit apropiaţilor lui Aristakisian.

Aceştia mai spun că în cadrul Institutului unde preda regizorul urmau să se desfăşoare marţi verificări „în legătură cu educaţia nepatriotică”.

„Ieri (luni – n.r.) au fost publicate câteva postări despre universitatea la care predă Aristakisian. Conducerea şi pedagogii sunt învinuiţi de propagandă nepatriotică. Astăzi, la ora 14:00, la cele două universităţi urma să vină poliţia cu verificări”, susţine una dintre sursele redacţiei Novaia Gazeta Evropa.

Citește și Rusia: 11 jurnaliști și activiști arestați. Autoritățile au confiscat „literatură extremistă”

Vecinii regizorului susţin că în jurul orei 6:00 dimineaţa, în apartamentului acestuia a venit poliţia, care a ameninţat că va sparge uşa, însă nu era nimeni acasă.

Artur Aristakisian s-a născut la 11 octombrie 1961 la Chişinău. El este regizorul filmelor „Palmele” (1993) şi „Un loc pe pământ” (2001), pentru care a fost recompensat cu mai multe premii internaţionale.

Informaţii despre arestarea regizorului au apărut şi în alte media ruseşti independente, între care OVD-Info, Govorit NeMoskva şi Meduza, care funcţionează în străinătate şi care citează ca surse cunoscuţi ai lui Artur Aristakisian.

Potrivit Govorit NeMoskva, Aristakisian a fost dus la secţia de poliţie din cadrul Departamentului de Afaceri Interne al districtului Begovaia din Rusia şi se caută un avocat pentru cineast. 

OVD-Info scrie că reţinerea lui Aristakisian ar putea fi legată de poziţia sa anti-război şi de postările sale pe reţelele sociale.