SUA: Reporter concediat după un articol eronat despre incidentul cu racheta căzută în Polonia

Agenţia de presă americană Associated Press a concediat luni un reporter specializat în probleme de securitate naţională care a furnizat informaţii eronate despre atacul cu rachete din Polonia de săptămâna trecută, sugerând că Rusia este responsabilă pentru incident, ceea ce a dus la agitaţie nu numai în rândul presei, dar şi la nivel politic, relatează „The Washington Post”.

James LaPorta, în vârstă de 35 de ani, a fost concediat după o scurtă anchetă internă, au confirmat pentru „The Washington Post” persoane care lucrează la Associated Press.

Explozia din 15 noiembrie de lşa Przewodow, un sat polonez aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, a ucis două persoane şi a declanşat îngrijorare la nivel mondial. Câteva ore mai târziu, Associated Press a emis o alertă de presă în care afirma că un „ oficial american cu rang înalt din serviciile de informaţii susţine, sub acoperirea anonimatului, că este vorba de rachete ruseşti care au ajuns în Polonia, ţară membră NATO, ucigând două persoane”.

Se pare însă că această informaţie a fost incorectă. Oficiali din Polonia şi din Uniunea Europeană au declarat ulterior că ei cred că a fost vorba despre o singură rachetă, care a fost lansată de forţele ucrainene şi care a deviat de la curs aterizând peste graniţă, în Polonia.

Citește și A murit Neagu Udroiu, publicist, reporter şi diplomat

Alerta iniţială a AP, care a ajuns la mii de organizaţii de presă din întreaga lume, sugera o nouă escaladare, gravă, a invaziei ruse în Ucraina. Polonia este membră NATO, iar un atac rusesc pe teritoriul său ar fi putut invoca un răspuns militar occidental în conformitate cu prevederile de autoapărare reciprocă ale Tratatului fondator (Articolul 5).

O zi mai târziu, AP a înlocuit articolul în care îl cita pe oficialul american anonim cu o notă de corecţie. Erata preciza că sursa sa anonimă s-a înşelat şi că „rapoartele ulterioare au arătat că rachetele au fost fabricate de Rusia şi, cel mai probabil, au fost lansate de Ucraina pentru a se apăra împotriva unui atac rusesc”.

Jurnalistul James LaPorta a refuzat să comenteze. Fost puşcaş marin american care a servit în Afganistan, el s-a alăturat AP în aprilie 2020, după mai mulţi ani ca reporter independent. În cadrul agenţiei, el s-a ocupat de teme militare şi de probleme de securitate naţională.

Citește și Oficial ONU: Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de tirurile forțelor israeliene

Oficialii de la Associated Press au refuzat să îl identifice pe LaPorta ca sursă a alertei. Purtătorul de cuvânt al AP, Lauren Easton, a declarat: „Standardele şi practicile editoriale riguroase ale Associated Press sunt esenţiale pentru misiunea AP ca organizaţie de ştiri independentă. Pentru a ne asigura că reportajele noastre sunt exacte, corecte şi bazate pe fapte, respectăm şi aplicăm aceste standarde, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea surselor anonime. Atunci când standardele noastre sunt încălcate, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a proteja integritatea reportajului de ştiri. Nu luăm aceste decizii cu uşurinţă şi nici nu ne bazăm pe incidente izolate”.

„The Washington Post” scrie însă că a putut consulta comunicări interne ale AP, iar acestea arată o anumită confuzie şi neînţelegere pe lanţul editorial în timpul pregătirii ştirii eronate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *