Reporteri fără frontiere depune o nouă plângere la Curtea Penală Internaţională

Reporteri fără frontiere (RSF) a depus luni o nouă plângere la Curtea Penală Internaţională pentru „crime de război comise de Israel împotriva jurnaliştilor”, a anunţat organizaţia într-un comunicat.

RSF cere procurorului Curţii Penale Internaţionale „să ancheteze crimele comise împotriva a cel puţin nouă reporteri palestinieni între 15 decembrie 2023 şi 20 mai 2024”.

Potrivit organizaţiei, peste 100 de jurnalişti din Gaza au fost „ucişi de armata israeliană”, informează AFP. 

Ea subliniază că aceasta este a treia plângere pe care o depune în faţa CPI de la Haga cu privire la moartea jurnaliştilor din Gaza, după cele din 31 octombrie şi 22 decembrie.

Plângerea de luni se referă la „alte opt cazuri de jurnalişti palestinieni şi un reporter rănit”, toţi „în timpul exercitării atribuţiilor lor”.

ONG-ul afirmă că are „motive rezonabile de a crede că unii dintre aceşti jurnalişti au fost victime ale unor asasinate intenţionate, iar ceilalţi ale unor atacuri intenţionate împotriva civililor de către armata israeliană”.

La începutul lunii ianuarie, procurorul CPI a declarat că infracţiunile împotriva jurnaliştilor au fost incluse în ancheta sa privind crimele de război din Gaza.

„Cei care ucid jurnalişti atacă dreptul publicului la informare, care este cu atât mai vital pe timp de conflict”, a comentat avocatul RSF, Antoine Bernard, în comunicatul de presă.

Citește și Militari israelieni ard cărți în Gaza: Armata deschide o anchetă

Potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, cu sediul la New York, cel puţin 107 jurnalişti şi lucrători media au fost ucişi în timpul războiului din Gaza.

Plângerea RSF se referă în special la doi jurnalişti de la Al Jazeera, Hamza Dahdouh şi Moustafa Thuraya, care au fost ucişi într-un atac asupra maşinii lor în sudul teritoriului palestinian.

Armata israeliană afirmase că „cei doi pilotau drone care reprezentau o ameninţare iminentă pentru trupele israeliene” şi i-au descris drept „agenţi terorişti”, acuzaţii negate de familiile şi angajatorii lor.

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie în urma unui atac sângeros pe teritoriul israelian de către comandouri Hamas infiltrate din Gaza, soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

În acea zi, 252 de persoane au fost, de asemenea, luate ostatice pe teritoriul palestinian. După un armistiţiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 121 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă devastatoare în teritoriul palestinian.

Duminică, Ministerul Sănătăţii din Hamas a anunţat un nou bilanţ de 35.984 de morţi în Fâşia Gaza de la începutul războiului.