Reprezentanţele ICR marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Berlin, Tel Aviv, New York şi Veneţia.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează, miercuri, evenimentul „Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc” la Ambasada României din Berlin.

Evenimentul despre istoria iudaismului din România va fi moderat de Robert Schwartz, redactor la Deutsche Welle Germania. Getta Neumann, redactoare şi autoare, fiica prim-rabinului Ernest Neumann (1917-2004), rabin al Comunităţii evreilor din Timişoara timp de 63 de ani şi preşedinte al comunităţii din anii 1980, şi a lui Edit, n. Fuchs, supravieţuitoare a Holocaustului, va ţine o prelegere despre comunitatea evreilor din Timişoara şi Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea Bucureşti va avea o intervenţie despre naşterea, existenţa şi dispariţia hasidismului în România. Un moment literar va fi dedicat scriitorului avangardist şi existenţialist de origine evreiască, Benjamin Fondane, critic, eseist, poet şi teoretician literar franco-român, născut în la Iaşi în 1898 şi ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau pe 2 octombrie 1944. Versuri de Fondane vor fi citite de Dan Schlanger – actor, regizor şi director al Festivalului de Film Evreiesc din Bucureşti.

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, organizează un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei care reprezintă, totodată, şi Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş.

Citește și Israelul adoptă definiția antisemitismului propusă de Alianța Internațională Memoria Holocaustului

Manifestarea are loc la sediul ICR Tel Aviv, miercuri, de la ora 17.00, şi îi are ca invitaţi pe coordonatoarea proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei, muzeografa Alina Marincean, alături de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, şi pe Raphael Vago, istoric şi profesor la Universitatea Tel Aviv. Alina Marincean va susţine prezentarea intitulată «De la istorie la poveste. Casa Memorială „Elie Wiesel”» care va pune accent pe moştenirea evreiască şi pe valorile umane reprezentate de Casa Memorială „Elie Wiesel”. Cu ocazia evenimentului, publicul va putea viziona un scurt film documentar despre etapele înfiinţării Muzeului.

Vineri, ICR New York, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din Bucureşti, marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul ICR New York.

Evenimentul prezintă o expoziţie multimedia şi o dezbatere pe tema evreilor din Bucovina, înaintea, în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial. Expoziţia de fotografie va fi organizată în trei segmente diferite: comunităţile de evrei din Bucovina înainte de Holocaust, situaţia acestor comunităţi în perioada războiului şi deportările din Transnistria şi perioada imediat următoare anului 1945, până la emigrarea masivă în Israel a copiilor celor deportaţi, în anii 1960.

Citește și Micro-expoziţia ”Maria Rosetti – simbol al României Moderne”, la MNIR

Expoziţia va acoperi complet cu colaje de fotografii cei trei pereţi principali ai Galeriei „Brâncuşi”, pentru obţinerea unui efect de imersiune a vizitatorului în atmosfera diferitelor etape pe care le evocăm. Tot în cadrul expoziţiei vor rula, pe un dispozitiv de mari dimensiuni, fragmente ale documentarului „6 octombrie 1941 – ziua deportării în Transnistria”, produs şi deţinut de Lily Pauker, care de altfel, a coordonat şi produs şi albumul „A fost odată la Suceava – Bucovina”, care va fi prezentat în cadrul evenimentului, volum colectiv care conţine 56 de contribuţii. Expoziţia este realizată cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel”, care furnizează materiale şi expertiză istorică. Majoritatea fotografiilor provin din colecţiile private ale semnatarilor albumului, care le-au pus la dispoziţia ICR New York.

Dezbaterea, care va fi moderată de directorul ICR New York, va fi deschisă cu o prelegere de prof. Diana Dumitru şi va atinge toate cele trei etape din viaţa comunităţilor evreieşti din Bucovina menţionate.

În cadrul evenimentului vor fi difuzate şi mesajele înregistrate ale lui Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei şi ale ambasadorului României în Israel, Radu Ioanid.

Citește și Un documentar despre înființarea Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, difuzat ICR New York

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, organizează vineri, începând cu ora 17.00, la Palazzo Correr, conferinţa „Comunitatea sefardă în spaţiul românesc” susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman.

Conf. univ. dr. Felicia Waldman, care conduce Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, va conferenţia în limba italiană, reliefând rolul evreilor sefarzi care s-au stabilit la nordul Dunării, atât în procesul de dezvoltare economică şi modernizare instituţională, cât şi în privinţa păstrării şi consolidării identităţii ebraice a propriei comunităţi. Prezentă din secolul al XVI-lea în spaţiul românesc, comunitatea sefardă a dat ţării personalităţi marcante în numeroase domenii de activitate, contribuind la modernizarea şi dezvoltarea Vechiului Regat şi a României Mari. Discriminarea şi persecuţiile la care au fost supuşi sefarzii – ca de altfel toţi evreii – din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au zdruncinat din temelii comunitatea şi au dus, după fondarea statului ebraic, la emigrarea treptată în Israel a majorităţii supravieţuitorilor.