În 1971, o hotărâre a autorităților face ca barajul din satul Ruși de pe râul Strei să fie dinamitat, pentru a salva satul Bățălar de viiturile care se anunțau. Tot de atunci a încetat să producă energie electrică hidrocentrala de la Streisângeorgiu, construită în 1934, care producea energia electrică pentru uzina din Călan.
Festivitatea sfințirii şi a inaugurării turbinei şi topitoriei uzinei a fost semnalată în „Gazeta Hunedoarei” (organ al Partidului Național Român, format prin fuziunea dintre „Solia dreptății” şi „Gazeta Hunedoarei”), anul XIII, nr. 47, 24 noiembrie 1934. În realizarea ei au fost implicați cei mai dedicați profesiei dintre muncitorii și inginerii uzinei „Victoria” Călan
„Sfințirea turbinei s-a făcut la ora 10, prin oficierea unui serviciu divin de către preoții ortodocși din jur, răspunsurile fiind date de corul local şi cu concursul fanfarei uzinelor. După cuvântarea unui preot, domnul inginer Filip Coleanu, directorul uzinelor, a predat muncitorilor uzina electrică după ce a pus-o în funcțiune. Apoi asistența, în frunte cu domnul prefect Romulus Miocu şi ceilalți reprezentanți ai autorităților au vizitat instalațiile de unde apoi s-au deplasat la uzinele din comuna Crişeni”, nota presa vremi.
Citește și Inaugurarea Hidrocentralei din Streisângeorgiu (1934)
Barajul construit la Ruși devia o parte din debitul de apă al Streiului pe un canal lung de circa 3 km, care trecea pe lângă satul Bățălar şi la capătul căruia, în Streisângeorgiu, era hidrocentrala, de unde apa revenea în Strei.
„Cu ani în urmă am mai propus repunerea în funcțiune a hidrocentralei, dar mi s-a răspuns că nu este rentabilă construirea barajului de la Ruși. În privința irigațiilor celor vreo 80 ha de pământ invocate de mine mi s-a spus că ne erau „irigații organizate“. Nu am fost convins nici atunci de optica Ministerului Energiei Electrice şi cu atât mai mult nu cred că acum mai rămân valabile argumentele mai sus-amintite”, nota profesorul Ernest Uskar în 1983.
Hidrocentrala din Streisângeorgiu, clasată ca monument istoric, se află de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, la fel și Clubul 11 iunie sau Casa de Oaspeți a Uzinei „Victoria” Călan.