Mircea Cărtărescu ar fi fost respins de Academia Română, având doar două voturi din cele necesare ca să devină membru. Informația, publicată de site-ul cotidianul.ro și preluată de numeroase alte publicații, a trezit câteva semne de întrebare.
Ședința ar fi avut loc joi, 2 februarie 2023, la Secția de Filolofie a Academiei Române.
Contactat de Edupedu.ro, președintele Secției de Filologie și Literatură, profesorul Gheorghe Chivu, a refuzat să ofere informații privind rezultatul votului din secție, susținând că “ce ați aflat dumneavoastră e fals. Altceva nu pot să vă spun”.
Potrivit aceleiași surse, profesorul Nicolae Saramandu, membru corespondent, a spus că Mircea Cărtărescu a fost propus pentru o nominalizare inițială, dar a ieșit altcineva.
Contactată de FANATIK, soția scriitorului, Ioana Nicolae, a declarat că: „El nu știe nimic legat de acest subiect. Nu are această informație. Cred că ar trebui să scotociți în altă parte. El nu are ce să spună legat de acest subiect”.
La rândul său, președintele Academiei Române neagă știrea
„Scriitorul Mircea Cărtărescu nu a ajuns niciodată să fie votat în adunarea generală. Acest lucru depinde foarte mult de secție, iar dacă în secție se obține un vot majoritar care să înseamnă două treimi, adică în loc de două voturi să fie cinci, atunci se înaintează biroului prezidiului și poate ajunge în adunarea generală acea propunere. (…)
Citește și Cărtărescu: Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de artişti liberi
Vom avea o nouă sesiune de alegeri abia la sfârșitul lunii februarie, iar secțiile au propriile lor ritmuri de propuneri, primesc dosare, le discută, e o chestie laborioasă. Uneori, candidații sunt chemați în fața secției să-și prezinte lucrările științifice sau creațiile, dacă e vorba de scriitori, muzicieni, etc.“, a reacționat Ioan Aurel Pop pentru dcnews.ro.
Conform site-ului Academiei Române, selectarea membrilor unei secții din cadrul instituției se face în urma unui vot secret. Practic, se stabilește o listă scurtă de candidați eligibili, iar personalitățile care fac parte din acea secție votează.
În 2016, scritorul s-a arătat nedumerit de felul în care s-au făcut numirile în Academie în ultimii 25 de ani.
„Aflu că patriarhii României culturale, Neagu Djuvara şi Mihai Şora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu. Atunci cine, Doamne iartă-mă, e în Academie? Cine-a făcut primirile în ultimii 25 de ani, şi pe ce criterii? Nu cumva cineva a lăsat să intre în acest for toată intelighenţia pesedistă, naţionalistă şi anti-occidentală? Mă-ntreb şi eu aşa. Până la urmă, cine controlează Academia Română?”, spunea Mircea Cărtărescu într-o postare din 2016 pe pagina sa de Facebook.