Reţeaua Naţională a Muzeelor din România organizează ”Noaptea Muzeelor la sate”

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România anunţă organizarea, începând cu anul viitor, a unei nocturne rurale, ”Noaptea Muzeelor la sate”.

„Prima ediţie va avea loc în anul 2023, probabil în luna septembrie, şi se va adresa exclusiv muzeelor, colecţiilor şi caselor memoriale localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor instituţii publice (complexe muzeale, muzee judeţene etc.) sau altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental”, a scris marţi pe Facebook, Dragoş Neamu, coordonatorul Departamentului de proiecte culturale şi relaţii internaţionale al RNMR.

Ediţia va fi derulată în parteneriat cu organizaţii active în valorificarea patrimoniului cultural rural, care au dezvoltat proiecte în beneficiul muzeelor de la sate, în principiu, desfăşurătorul evenimentului urmând a păstra logica de promovare şi de reprezentare pe care RNMR o practică cu ocazia Nopţii Muzeelor.

Citește și Laurenţiu Constantin, în comitetul director al REMA – Rețeaua Europeană de Muzică Veche

„Muzeele membre ale RNMR şi nu numai care deţin case memoriale sau muzee în zonele rurale sunt rugate să participe cu toate aceste entităţi muzeale la prima ediţie pentru a asigura succesul proiectului încă din faza de debut. Nu există restricţii pentru aceste muzee de a participa şi la ediţia clasică a Nopţii Muzeelor din luna mai”, precizează Dragoș Neamu.

Ideea acestui proiect este de a dinamiza şi de a valorifica colecţiile muzeelor din mediul rural şi de a le face cunoscute mult mai bine publicului larg.

„De asemenea, urmărim crearea unor obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de atractivitate turistică a mediului rural. Sunt multe asemenea entităţi muzeale active în lumea comunelor şi a satelor din România despre care, din păcate, nu a auzit nimeni”, mai precizează Dragoş Neamu.