Rețetă veche a balmoșului, redată de Alexandru Georgeoni în teza sa de doctorat

Rețeta veche a balmoșului este redată de Alexandru Georgeoni într-o carte a sa din anul 1936 în care-și publica teza de doctorat în medicină veterinară.

„Se pun două găvane de jintuit în căldăruşe, apoi un găvan de lapte dulce şi un găvan de apă. Se gustă. Când e prea dulce se adaugă lapte acru, iar când e prea acru se adaugă lapte dulce. Căldăruşa se pune apoi la foc şi se fierbe în clocote ½ oră, mestecându-se mereu. Se adaugă la urmă făină de mălai «ca pentru coleşă» şi se mai fierbe, în clocote, 15 minute; apoi se amestecă în jur cu coleşerul, până ce iese untul de jintuit, de trece peste balmoș”.

Alexandru Georgeoni s-a născut și a copilărit în Nădăștia de Jos (UAT Călan), județul Hunedoara, unde a absolvit școala primară. A urmat mai apoi liceul la Școala Normală din Deva și Facultatea de Medicină Veterinară din București. Autorul mai multor cărți de specialitate și articole.

Pentru că era un elev strălucit la învățătură și pentru că părinții nu aveau suficiente resurse materiale pentru a-l ține la facultate, a fost ajutat de Constantin Bursan, liderul liberalilor hunedoreni anterior anului 1945, decedat în închisoarea Văcărești.

Unul dintre verișorii lui Alexandru Georgeoni, Aron Todoroni, a fost și el afiliat PNL, fost deputat în primul parlament liber, mandatul 1990-1992.

Citește și Aurel Vlaicu, în zbor deasupra Călanului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.