Retragerea unor oficiali-cheie ai NASA amplifică incertitudinea cu privire la programul selenar al SUA

Retragerea unor oficiali-cheie ai NASA amplifică incertitudinea cu privire la programul selenar al SUA

Distribuie

NASA pierde patru oficiali-cheie apropiați programului său selenar emblematic, conform unor persoane familiarizate cu aceste schimbări, ceea ce amplifică incertitudinea cu privire la traiectoria agenției în domeniul explorării spațiale, în contextul în care Elon Musk (Space X) și președintele Donald Trump au în vizor misiuni pe Marte, transmite joi Reuters.

Jim Free, administrator asociat al NASA, voce importantă care a apărat programul selenar Artemis al agenției, urmează să se retragă oficial din funcție sâmbătă, a anunțat agenția într-un comunicat emis miercuri.

Iar în Huntsville, Alabama, trei importanți reprezentanți ai Centrului pentru Zboruri Spațiale Marshall al NASA – unul dintre cele 10 centre la sol ale agenției și epicentrul programului său selenar Artemis – și-au anunțat marți retragerea, potrivit unei persoane familiarizate cu acest anunț.

Aceste roluri la MSFC – șefi de achiziții, finanțe și informații – au fost ocupate în calitate de interimar de către adjuncți și alți oficiali NASA, a precizat sursa. În cazul lui Free nu a fost anunțat un înlocuitor.

Purtătorii de cuvânt ai NASA nu au răspuns unei solicitări de comentarii.

Schimbarea conducerii adaugă un plus de incertitudine cu privire la direcția NASA în spațiu, în contextul în care Musk, CEO-ul SpaceX, care are de mult timp în vedere misiuni cu echipaj uman pe Marte, supraveghează o revizuire amplă a datelor NASA ca ‘angajat special’ al administrației Trump care dorește reduceri de personal și de programe.

Compania lui Musk, SpaceX, are contracte în valoare de 15 miliarde de dolari cu NASA, inclusiv un contract pentru transportul oamenilor pe Lună cu racheta sa Starship.

Unii oficiali ai agenției se așteptau la o eventuală retragere a acestuia, mulți consilieri ai lui Trump criticând elemente ale programului selenar al NASA, cum ar fi lansatorul Space Launch System (SLS), o rachetă selenară cu buget excesiv, dar operațională.

Musk și Trump au promovat în ultimele luni potențialele misiuni pe Marte drept o posibilă alternativă la Lună, corp ceresc din apropierea Pământului, pe care Trump, în primul său mandat prezidențial, l-a stabilit drept țintă principală pentru explorarea spațiului de către NASA, bazele selenare pe termen lung fiind văzute drept un teren de testare pentru misiunile pe Marte, planetă aflată mult mai departe.

Însă, în contextul unui ajutor de aproximativ un sfert de miliard de dolari acordat de Musk lui Trump și al noului său rol influent la Casa Albă, discuțiile despre prioritizarea unor misiuni noi și mai dificile pe Planeta Roșie amenință să dea peste cap o agenție care, de la primul mandat al lui Trump, și-a reorientat structura și bugetul anual de aproximativ 25 de miliarde de dolari pentru a se concentra asupra Lunii.

Jeff Bezos, a cărui companie spațială Blue Origin are un contract de mai multe miliarde de dolari cu NASA pentru a transporta oameni pe Lună după capsula spațială a SpaceX, a declarat pentru Reuters în ianuarie că administrația Trump ar trebui să mențină cursul programului selenar.

Însă, administrația Trump l-a îndepărtat rapid pe Free și a plasat-o pe Janet Petro, care era directorul Centrului Spațial Kennedy al NASA, în poziția de administrator interimar al NASA, o mișcare văzută de mulți oficiali ai agenției drept o tentativă de a-l împiedica pe Free să protejeze programul selenar de schimbările viitoare.

Aceste modificări și schimbarea de strategie care se profilează la NASA generează mai multă incertitudine pentru cei aproape 18.000 de angajați ai agenției.

Angajații NASA se așteptau marți la concedierea a aproximativ 1.000 de noi membri ai personalului, cu statut de angajat de probă, în conformitate cu un ordin al administrației Trump.

Însă, marți seara, în urma reacției venite din partea oamenilor de știință și a personalului, Petro a transmis înalților oficiali ai agenției că NASA va fi scutită de punerea în aplicare a acestui ordin, cel puțin temporar, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.

Persoana nominalizată de Trump pentru conducerea NASA, astronautul privat și antreprenorul miliardar Jared Isaacman, se află la Washington săptămâna aceasta pentru a se pregăti pentru audierea sa de confirmare la Senatul SUA, notează Reuters.

Citește și Planeta pe care plouă cu nisip, dezvăluită de telescopul NASA