Revista Euphorion marchează 35 de ani de apariție cu o serie de evenimente speciale

Distribuie

Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, alături de Revista și Fundația Euphorion și Biblioteca ASTRA, organizează în perioada 8-9 noiembrie 2024 o serie de evenimente culturale care includ decernarea premiilor literare și lansări de carte, precum și celebrarea revistei Euphorion. Activitățile se vor desfășura la Biblioteca ASTRA din Sibiu, în cadrul American Corner, și vor reuni scriitori, critici literari și iubitori de literatură.

Pe 8 noiembrie, de la ora 16:00, va avea loc decernarea premiilor Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul va fi moderat de Emil Cătălin Neghină și Ioan Radu Văcărescu. În cadrul aceleiași zile sunt programate lansările a trei volume recente: Rețeaua subterană de Savu Popa, publicată de Editura Cartea Românească, O grădină a poeziei de Ioan Radu Văcărescu, publicată de Editura Junimea, și Cealaltă cafea de Ioan Radu Văcărescu, publicată de Editura Cartea Românească. Volumele vor fi prezentate de criticul literar Dumitru Chioaru și de Savu Popa.

Ziua de 9 noiembrie marchează aniversarea a 35 de ani de la debutul revistei Euphorion, un moment special pentru cultura literară din Sibiu. Evenimentul va începe la ora 11:00 și va include o masă rotundă dedicată revistei, moderată de Dumitru Chioaru și Ioan Radu Văcărescu. Totodată, va avea loc un moment de recitare din poeziile lui Iustin Panța, susținut de actorul Cătălin Neghină, precum și recitaluri din partea poeților prezenți, moderate de Savu Popa.

Citește și Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere

Revista Euphorion a fost fondată de Uniunea Scriitorilor din România la 1 ianuarie 1990, sub direcţia de onoare a lui Ştefan Aug. Doinaş şi din iniţiativa unui grup de scriitori tineri din Sibiu, alcătuit din: Dumitru Chioaru – primul redactor şef, Vladimir Munteanu, Ştefan M. Găbrian, Iustin Panţa şi Radu Ţurcanu, cărora li s-a alăturat artistul Mircea Stănescu, iar mai târziu scriitorul Ioan Radu Văcărescu şi artistul Marian Florea.