Revista National Geographic şi-a concediat toţi redactorii

Revista National Geographic şi-a concediat toţi redactorii, lăsând venerabila revistă, premiată, să fie coordonată de editori şi colaboratori independenţi, scrie dpa.

În total, au fost concediaţi 19 membri ai echipei editoriale, inclusiv micul departament audio al revistei. Aceştia fuseseră notificaţi în aprilie, a relatat The Washington Post.

Concedierile sunt cele mai recente dintr-o serie de reduceri de personal la publicaţiile din domeniul tehnologiei şi al mass-mediei din acest an.

Redactorii au transmis pe Twitter vestea, concentrându-se pe marea oportunitate pe care au avut-o.

„Tocmai a sosit noul meu National Geographic, care include ultimul meu articol reportaj – al 16-lea şi ultimul ca redactor senior”, a scris Craig Welch, ale cărui lucrări premiate au fost publicate pe mai multe coperte şi au expus probleme urgente de mediu. „NatGeo îi concediază pe toţi redactorii. Am fost atât de norocos. Am ajuns să lucrez (cu) jurnalişti incredibili şi să spun poveşti importante, globale. A fost o onoare”.

„National Geographic îşi concediază redactorii din echipă, inclusiv pe mine”, a scris el pe Twitter. „Au fost cinci ani minunaţi – o onoare şi o bucurie. Sunt foarte mândru de munca pe care eu şi colegii mei am făcut-o aici”. 

Citește și România în imagini spectaculoase, în noul sezon „Europa văzută de sus” la National Geographic

Deţinută din 2019 de Compania Walt Disney, revista a cunoscut o serie de reduceri de locuri de muncă în ultimii ani, inclusiv o concediere fără precedent a şase redactori de top în septembrie anul trecut, a relatat Post.

Fondată de National Geographic Society (care rămâne partener minoritar) în 1888, revista a fost vândută către 21st Century Fox în 2015.

Disney a obţinut o participaţie majoritară atunci când a cumpărat compania Rupert 21st Century Fox, controlată de Rupert Murdoch, pentru 71 de miliarde de dolari în 2019, potrivit The Washington Post. Înainte de achiziţia Fox, compania-mamă a revistei a renunţat la 200 de angajaţi, 9% din personalul său.

Revista de colecţie, cu articole şi fotografii documentate mai multe luni pentru cercetare şi pregătire, avea 12 milioane de abonaţi din SUA în perioada de apogeu, în anii 1980, şi alte câteva milioane în întreaga lume, notează The Washington Post. La sfârşitul anului 2022 avea mai puţin de 2 milioane de exemplare de abonaţi în SUA.