Robbie Williams vinde trei lucrări de Banksy pentru suma de 10 milioane de lire sterline

Robbie Williams, unul dintre cei mai de succes artiști pop britanici din ultimele trei decenii, scoate la vânzare lucrări ale lui Banksy, scrie The Guardian.

Robbie Williams, care a construit o avere uriașă din vânzările de discuri și concerte, vinde trei lucrări ale lui Banksy, artistul stradal anonim care la trei ani după ce a provocat senzație prin autodistrugerea parțială a operei sale „The Balloon Girl, a vândut pictura cu 18,6 milioane de lire sterline (21,8 milioane de euro) la o licitație în Londra.

Trei piese din colecţia de artă a lui Williams – „Kissing Coppers”, „Girl with Balloon” şi „Vandalised Oils (Choppers)” – ar putea fi vândute pentru o sumă cuprinsă între 7 şi 10 milioane de lire sterline. 

„Kissing Coppers”, care înfăţişează doi poliţişti sărutându-se, a apărut prima dată pe zidul exterior al pub-ului Prince Albert din Brighton în 2004. Muralul a fost îndepărtat în 2014, după ce a fost de mai multe ori vandalizat. Arată sprijinul lui Banksy pentru acceptarea public a homosexualităţii, este interpretarea făcute de Sotheby’s.  

Versiunea lui Williams este o pictură pe pânză din 2005, estimată între 2,5 şi 3,5 milioane de lire sterline.

Citește și Banksy vrea să strângă 10 milioane de lire ca să transforme o fostă închisoare într-un centru cultural

Girl with Balloon” a apărut sub Waterloo Bridge din Londra în 2002. În 2018, o versiune pe pânză a imaginii a trecut printr-un tocător introdus în cadru la câteva momente după ce a fost vândută pentru puţin peste 1 milion de lire sterline. Lucrarea astfel distrusă a făcut senzaţie la nivel mondial. Versiunea lui Williams din 2006 este pictată pe metal şi este prima de acest tip care apare în licitaţie. Are un preţ estimat între 2 şi 3 milioane de lire sterline. 

„Vandalised Oils (Choppers)”, din 2005, arată două elicoptere care apar într-un peisaj pastoral. Face parte dintr-o serie a lui Banksy care suprapune graffiti picturilor clasice în ulei şi are o estimare între 2,5 şi 3,5 milioane de lire sterline. 

„În calitate de colecţionar al operei lui Banksy, devii parte dintr-o mişcare culturală mai largă”, a spus cântăreţul. 

Cele trei lucrări vor fi expuse la Sotheby’s New York, după care vor fi văzute la Hong Kong şi Londra înainte de a fi vândute pe 2 martie.