Concursul naţional de robotică NEXTLAB.TECH

Roboţi inovativi şi zeci de medalii obţinute de elevi la Concursul naţional de robotică NEXTLAB.TECH

Distribuie

Cei 13 elevi din judeţul Mureş calificaţi în probele finale ale Concursului naţional de robotică NEXTLAB.TECH, organizat la Academia de Studii Economice din Bucureşti, au adus 16 medalii de robocampioni, precum şi o serie de clasări pe podium şi menţiuni, unii dintre aceştia realizând roboţi inovativi, care pot fi întrebuinţaţi în hoteluri, acasă sau în ferme.

„Lotul judeţului nostru, format din 12 elevi de gimnaziu şi un elev de liceu, de la mai multe şcoli, au participat la Concursul naţional de robotică NEXTLAB.TECH, organizat la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi s-au remarcat la diferite probe ale concursului: ‘Robotică creativă’, ‘Line Follower Basic’ şi ‘Labirint’.

Elevii Centrului Judeţean de Excelenţă Mureş (echipa RoboJunior) au obţinut şapte menţiuni şi 11 medalii de robocampioni: la proba ‘Line Follower’, elevii Robert Ercse şi Andrada Paşcan din clasa a VI-a A, de la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’, Amélie Carolina Ştefan, clasa a VI-a C, de la Colegiul Naţional de Artă, Diana Ştefania Mailat din clasa a VII-a A, de la Şcoala Gimnazială ‘Liviu Rebreanu’, David Bologa şi Matei Buculeu, din clasa a VI-a B, de la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’, precum şi Andrei Gliga din clasa a VI-a B de la Şcoala Gimnazială ‘George Coşbuc’, alături de mentorul Nicola Gherasim, elevă în clasa a XII-a F, la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian'”, a declarat presei, luni, profesorul coordonator al lotului, Ildiko Mailat, de la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’ din Târgu Mureş.

Citește și Patru medalii pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Geografie

Potrivit profesoarei, la proba „Robotică creativă”, elevul Eduard Sebastian Megheşan, din clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” din Târnăveni a obţinut premiul II, iar elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” au obţinut o menţiune şi două medalii de robocampioni prin Vlad-Ştefan Popa, din clasa a VIII-a B, şi Roxana Elena Mariş, din clasa a VII-a B.

La proba „Labirint” s-au obţinut diplome şi medalii de robocampioni prin Maria Ştefan, din clasa a VIII-a B, de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, Bogdan Cocoară, din clasa a VIII-a A, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” şi Vasile Florea, din clasa a VII-a A, de la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu Mureş.

„Concursul NEXTLAB.TECH s-a desfăşurat în mai multe etape. Iniţial, au fost 40.000 de elevi în competiţie, iar în finală au ajuns doar 500. Elevii care s-au calificat şi-au construit roboţii pentru concurs din kit-urile primite gratuit, i-au programat şi au realizat individual un videopitch de prezentare a funcţionalităţii şi utilităţii robotului. La proba Line Follower, primii 50 de elevi care au obţinut cel mai bun timp cu robotul Miro pe traseul de concurs au fost robocampioni”, a precizat Ildiko Mailat.

În cadrul probei de „Robotică creativă”, a mai arătat profesoara, elevii au inventat proprii roboţi, îmbinând elemente de mecatronică cu programare şi imprimare 3D.

Citește și Toţi elevii de liceu vor parcurge disciplina „Istoria comunismului din România”

„Elevul Vlad-Ştefan Popa, de la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’ a obţinut o menţiune, cu 95 de puncte, realizând robotul SF2, un seif de valori imprimat 3D cu un sistem de alarmă integrat, proiectat pentru regimul hotelier, pentru a proteja bunurile clienţilor. Dacă un infractor încearcă prin diferite metode să pătrundă în seif, acesta se blochează şi este declanşată alarma automat. Eleva Elena Mariş, din clasa a VII-a, de la acelaşi colegiu, a creat robotul CleanEnergy, un robot inovativ pentru curăţarea panourilor fotovoltaice, care automatizează procesul de întreţinere a acestora, asigurându-se că suprafeţele rămân mereu curate şi eficiente. Robotul utilizează senzori de ploaie, lumina şi temperatura pentru a detecta gradul de murdărire şi relee independente pentru a spăla panourile într-un mod precis şi eficient, economisind timp şi resurse”, a precizat profesoara.

Elevul Eduard Sebastian Megheşan, din clasa a XI-a A, de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” din Târnăvenia, a concurat la secţiunea „Robotică Creativă” cu robotul SAIP, care propune un sistem automat de îngrijire a păsărilor pentru fermieri.

„Prin intermediul acestui robot, fermierii pot să urmărească de la distanţă pe telefon, dacă toate păsările au intrat în adăpost, să controleze sistemul de închidere-deschidere al uşii şi să urmărească temperatura din adăpost, uşurând şi automatizând toate aceste procese. Elevul a fost îndrumat de doamna prof. Mihaela Moraru. Această experienţă frumoasă îi va ajuta pe elevi să participe şi anul viitor, fiind interesaţi să abordeze noi probe ale concursului şi să inventeze roboţi utili”, a subliniat profesoara Ildiko Mailat.