Rod Stewart îşi vinde catalogul muzical pentru 100 de milioane de dolari

Rockerul britanic Rod Stewart, cunoscut pentru hituri precum ”Maggie May”, şi-a vândut drepturile de publicare şi de exploatare a muzicii înregistrate asociate catalogului său în schimbul a aproape 100 de milioane de dolari, a relatat joi Wall Street Journal citat de AFP.

Potrivit cotidianului economic american, pentru această sumă, compania Iconic Artists Group a omului de afaceri Irving Azoff a achiziţionat drepturile asupra catalogului lui Rod Stewart, precum şi anumite drepturi asupra numelui şi imaginii acestuia.

Informaţia a fost făcută publică la mai puţin de o săptămână după anunţarea unui acord răsunător încheiat de Sony pentru achiziţionarea a 50% din drepturile asupra catalogului lui Michael Jackson de la moştenitorii acestuia.

The New York Times a estimat valoarea catalogului lui Michael Jackson – al cărui material discografic „Thriller” este unul dintre cele mai bine vândute albume din lume – la 1,2 miliarde de dolari sau mai mult şi, potrivit site-ului Billboard, Sony ar fi plătit cel puţin 600 de milioane de dolari.

În ultimii ani, drepturile muzicale au devenit o piaţă înfloritoare după un val de vânzări care a permis unor artişti precum Bob Dylan, Bruce Springsteen şi Neil Young să obţină profit de pe urma cataloagelor, care constituie active atractive şi fiabile pentru investitori în epoca streamingului.

Proprietarii drepturilor de publicare asupra unei melodii primesc compensaţii financiare pentru fiecare difuzare, vânzare de album sau utilizare în publicitate şi filme. Drepturile de exploatare a muzicii înregistrate reglementează reproducerea şi distribuţia operelor. 

Citește și Shakira va lansa un nou album după o pauză de şapte ani