Romancierul spaniol Javier Marias a murit la vârsta de 70 de ani

Romancierul spaniol Javier Marias a murit duminică la vârsta de 70 de ani, a anunţat editorul său Alfaguara, transmite El Mundo.

Marias, care suferea de pneumonie în ultima lună, a publicat 16 romane, inclusiv trilogia „Your Face Tomorrow”, lansată între 2002 şi 2007.

„Javier Marias a fost cel mai bun scriitor din Spania”, a declarat romancierul spaniol Eduardo Mendoza, într-un omagiu scris pentru cotidianul spaniol El Pais.

„O zi tristă pentru literele spaniole”, a scris pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez. „Javier Marias ne părăseşte, unul dintre marii scriitori ai timpului nostru”.

Javier Marías s-a născut pe 20 septembrie 1951, în Madrid, Spania. Afost fiul filosofului Julián Marías Aguilera. Și-a petrecut o parte din copilărie în Statele Unite ale Americii împreună cu familia refugiată.

Citește și Festivalul Filmului Românesc în Spania are loc între 11 iunie şi 19 decembrie

A studiat filosofie și litere la Universitatea Complutense Madrid și a devenit unul dintre cei mai importanți scriitori spanioli contemporani. La vârsta de 17 ani fuge la Paris, unde scrie al doilea roman Domeniul lupului, publicat în 1971. Cărțile sale s-au tradus și s-au vândut în peste cinci milioane de exemplare.

A fost recunoscut și premiat ca traducător, având în portofoliu nume ca Thomas Hardy, Joseph Conrad, William Faulkner sau Vladimir Nabokov.

Premii 

Prix Femina Étranger, Premio Rómulo Gallegos și Premio Fastenrath, acordat de Real Academia Espanola de la Lengua pentru Mâine în bătălie să te gândești la mine (1994). Premiul Salambó pentru Febră și lance (2003). În anul 1997 primește Premiul Nelly Sachs, iar în 2000 Premiul Grinzane Cavour pentru întreaga sa operă.

Javier Marias a încetat din viață duminică, 11 septembrie.