România debutează la jazzahead! Bremen 2023

Distribuie

În perioada 27-30 aprilie, la Bremen, Germania, va avea loc unul dintre cele mai importante târguri internaţionale de jazz, jazzahead!, la care România va participa cu stand propriu, organizat de Institutul Cultural Român. Acesta este primul an în care România este prezentă cu un stand la jazzahead!, eveniment dedicat profesioniştilor şi artiştilor din lumea jazzului, oferind o platformă de networking, discuții și prezentări artistice.

jazzahead! Bremen reprezintă cel mai mare eveniment internaţional organizat în Europa şi dedicat profesioniştilor din lumea jazz-ului, având o istorie de peste 20 de ani în realizarea şi menţinerea legăturilor de colaborare, atât la nivel de instituţii, cât şi la nivel de organizaţii partenere şi actori individuali sau reprezentanţi ai celor mai mari festivaluri internaţionale de jazz din lume. La jazzahead! iau parte reprezentanţi instituţionali ai ţărilor participante cu stand, directori de festivaluri de jazz din reţeaua Europe Jazz Network şi nu numai, artişti, reprezentanţi de case de discuri, agenţii, organizatori de festivaluri, bookeri şi reprezentanţi mass-media, jurnalişti culturali şi este considerat de vizitatorii profesionişti din întreaga lume „reuniunea familiei jazzului mondial”.

Formatul târgului presupune desemnarea anuală, prin rotaţie, a unei ţări cu statut de invitat de onoare.    Germania deţine acest titlu în 2023 şi beneficiază de un stand aparte, de o serie de evenimente dedicate, dar şi de o vizibilitate sporită. De-a lungul timpului, au fost prezenţi peste 3.000 delegaţi din 64 de ţări invitate. La ediţia din 2019 au fost prezenţi peste 25.000 de vizitatori. Pe durata pandemiei a fost dezvoltată şi o platformă media de promovare a artiştilor prezenţi în cadrul componentei de showcasing a festivalului, dar şi a celor prezenţi la scena din cadrul târgului. 

Citește și Scheletul unui Tiranozaur Rex, expus la Zurich înainte de a fi scos la licitaţie

Prin asumarea rolului de organizator al standului României, ICR poate aduce, pentru prima oară într-un cadru formal, profesionişti din România, responsabili de organizarea festivalurilor internaţionale de jazz, artişti de jazz (şi nu numai), actori importanţi din domeniul producţiei muzicale, al jurnalismului cultural şi al celui specializat muzical, dar şi alţi parteneri implicaţi în industrie. Un astfel de eveniment le va pune la dispoziţie, într-o manieră organizată, posibilitatea de a crea noi legături internaţionale, de a se plasa într-un context profesional actual, dar şi de a identifica noi posibilităţi de colaborare pe termen mediu şi lung.

Institutul Cultural Român va oferi tuturor profesioniştilor din domeniu (promotori, artişti, directori sau reprezentanţi ai festivalurilor de jazz din România, jurnalişti culturali şi muzicali etc.) posibilitatea de a-şi prezenta materiale de promovare (de preferinţă în limba engleză), sub format print sau digital. Pe lângă partea de promovare, profesioniştii interesaţi pot trimite şi prezentări în format video şi/sau audio, dar şi alte materiale relevante pentru activităţile desfăşurate, toate acestea urmând a fi preluate de ICR, expuse şi prezentate în cadrul standului României.

Selecţia acestor materiale revine în totalitate profesioniştilor. Materialele discografice cu caracter gratuit, aduse pentru prezentare (de preferinţă în număr de 10 pentru CD-uri şi/sau alte materiale), broşurile, respectiv afişele sau flyerele vor fi aduse şi predate, pe baza unui document semnat de predare-primire, la sediul central al ICR din Aleea Alexandru, nr. 38, Bucureşti în intervalul orar 10:00 – 14:00, sau trimise prin poştă, la adresa de corespondenţă: Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824, Bucureşti, România. În cazul expedierilor poştale, vă rugăm să adăugaţi în colet un document de predare-primire semnat de expeditor, care va conţine o listă detaliată cu materialele trimise.

Citește și UBB Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat strategic cu Microsoft România 

Expedierile se vor face cu menţiunea: în atenţia echipei de organizare a jazzahead! Bremen 2023. Niciunul dintre aceste materiale nu va putea fi folosit sau reprodus de Institutul Cultural Român fără acordul explicit scris din partea celor care le-au furnizat. Atât materialele depuse la sediu, cât şi cele trimise prin poştă, vor primi confirmare de primire din partea echipei de organizare şi vor fi trecute în lista oficială de prezentare a scenei româneşti de jazz, cu obligaţia de a fi prezentate pe toată durata târgului la standul României. Termenul limită de depunere a acestor materiale este: 18 aprilie 2023.

Materialele digitale vor fi trimise pe adresa jazzahead@icr.ro şi vor conţine următoarele: portofoliu/prezentare în limba engleză, linkuri către materialele discografice în format digital, fotografii profesionale, alte elemente considerate relevante de către expeditor. Aceste informaţii vor fi prezentate în cadrul standului şi vor fi incluse în kitul de prezentare şi promovare a jazz-ului din România.

Promotorii şi artiştii, respectiv reprezentanţii festivalurilor de jazz din România care doresc să participe la târg sunt rugaţi să consulte regulamentul oficial de participare: https://jazzahead.de/en/tradefair/

Toate formalităţile legate de participarea la târg vor fi discutate direct cu organizatorii jazzahead!, respectiv Messe Bremen, cheltuielile de participare fiind suportate integral de cei interesaţi. Institutul Cultural Român se oferă să pună la dispoziţie spaţiul standului României pentru toate întâlnirile, sesiunile de prezentare şi pentru orice alte iniţiative şi nevoi ale participanţilor români la acest târg. 

Participarea la jazzahead! Bremen este un prilej important de afirmare şi validare a scenei profesionale de jazz din România.