România face un pas important în inovare: A fost înființat Comitetul pentru Inteligenţă Artificială

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat un ordin privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială, ca urmare a Memorandumului privind înfiinţarea acestui Comitet aprobat în şedinţa Guvernului din data de 11 noiembrie 2022.

Potrivit unui comunicat remis presei, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Inteligenţa Artificială este foarte importantă pentru că schimbă viitorul omenirii. Avem un mod de lucru în ceea ce priveşte strategia în domeniul inteligenţei artificiale şi cadrul strategic. Ne propunem ca în câteva luni strategia să fie completă. Comitetul acesta reuneşte marile minţi ale României din ţară şi din diaspora, de la matematicieni, filosofi la oameni de ştiinţă care vor seta acest sector, inclusiv limitele etice, cât de departe vom putea merge cu inteligenţa artificială”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, citat în comunicat.

Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială este un organism consultativ care se află sub patronajul prim-ministrului României, cu asigurarea secretariatului tehnic de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Comitetul are misiunea de a sprijini MCID în exercitarea atribuţiilor sale de autoritate de stat în domeniul cercetării-dezvoltării, inovării şi digitalizării, prin propuneri privind reglementarea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor privind inteligenţa artificială, precum şi dezvoltarea acesteia în România.

„Principalul obiectiv al Comitetului este crearea unui ecosistem de inteligenţă artificială bazat pe excelenţă, încredere şi respectarea principiilor etice, coerent, performant şi sustenabil, care să genereze valoare adăugată în plan social şi economic prin utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială, să promoveze şi să susţină cercetarea-dezvoltarea-inovarea şi educaţia/formarea în acest domeniu, să crească numărul de specialişti locali şi să fructifice aportul mediului privat şi al cetăţenilor români din străinătate, urmărind stimularea adoptării pe scară largă a domeniului inteligenţei artificiale în România”, se arată în comunicat.

Citește și UBB Cluj-Napoca investește în inteligența artificială: Proiect de 10 milioane de euro

Din comitet vor face parte specialişti în domeniul inteligenţei artificiale şi domenii conexe, antreprenori, cercetători ştiinţifici, cadre didactice, studenţi şi elevi din învăţământul preuniversitar şi universitar, reprezentanţi ai administraţiei publice, orice alte persoane care au legătură directă sau interes dovedit pentru dezvoltarea domeniului inteligenţei artificiale şi pentru realizarea scopurilor Comitetului.

Membri Comitetului vor fi organizaţi în patru arii funcţionale: mediul academic şi de cercetare, mediul privat, mediul public şi societatea civilă.

În cadrul acestui comitet vor funcţiona mai multe consilii şi grupuri de lucru: Consiliul Ştiinţific şi de Etică a Inteligenţei Artificiale care va oferi Guvernului României consiliere ştiinţifică şi în materie de utilizare responsabilă şi etică a inteligenţei artificiale, Consiliul de Educaţie în Inteligenţa Artificială, va oferi Guvernului României consiliere cu privire la adaptarea domeniului educaţional naţional care să răspundă la specificul şi nevoile generate de evoluţia domeniului IA şi Coaliţia pentru Dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, o iniţiativă consultativă deschisă care include reprezentanţi ai companiilor, organizaţiilor neguvernamentale şi ai altor entităţi juridice interesate de domeniul IA, din partea mediului de afaceri, investiţional şi de start-up-uri, din România, cu rol consultativ pentru sprijinirea activităţii Comitetului, excluzând orice formă de reprezentare a intereselor comerciale sau de influenţă a pieţei libere.