România participă la cea de-a 82-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid

România este, din nou, consistent reprezentată la Feria del Libro din capitala Spaniei: un program cu 20 de evenimente şi un stand cu o ofertă editorială bogată, în perioada 26 mai – 11 iunie. Participarea ţării noastre la târgul de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Sloganul prezenţei româneşti la Feria del Libro 2023 este „Creando buena química con las letras rumanas”, în consonanţă cu tema şi sloganul ediţiei din acest an a Târgului – „Somos de Ciencias y de Letras” şi „La Ciencia ilumina la Feria”.

Printre protagoniştii evenimentelor programate se numără scriitoare şi scriitori din România – Lavinia Branişte, Eugen Barz, Svetlana Cârstean, Mihai Firică, Moni Stănilă, Robert Şerban, Vlad Zografi; autoare din diaspora – Elisabeta Boţan, Corina Oproae; filozoful Costică Brădăţan, prof. univ. dr Eugenia Popeangă, ilustratoarea Roxana Irimia şi Lucian Vărşăndan, manager cultural.

La standul ICR vor fi disponibile numeroase volume semnate de autori români traduse în limba spaniolă în ultimii ani – multe dintre ele publicate cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programele de profil derulate de Centrul Naţional al Cărţii – precum şi o selecţie variată de titluri în limba română.

Programul propus de Institutul Cultural Român de la Madrid cuprinde activităţi literare, prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere ştiinţifice pentru copii şi sesiuni de autografe. Pe toată durata târgului de carte, se vor desfăşura evenimente menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în spaniolă. Este vizată extinderea şi consolidarea dialogurilor româno-spaniole în domeniile literaturii, traducerilor şi politicilor editoriale.

Citește și Bookfest 2023, în perioada 24 – 28 mai, în pavilionul B2 Romexpo

Programul complet al activităţilor literare şi al sesiunilor de autografe la standul ICR (numărul 3 – 28C, Zona Internaţională) poate fi vizualizat pe site-ul ICR.

De asemenea, la Pavilionul Europa al Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania, ICR va organiza o serie de evenimente culturale – atât literare cât şi din domeniile industriilor creative, cinematografiei, teatrului, ateliere pentru copii. Vor participa autori români şi invitaţi europeni, cu susţinerea reţelei de institute culturale acreditate la Madrid, EUNIC Spania.

Ajuns la cea de-a 82-a ediţie şi împlinind în 2023 nouă decenii de existenţă, Târgul de carte de la Madrid este una dintre cele mai importante manifestări literare de gen din Europa. Locul în care se desfăşoară, parcul Retiro, cel mai mare din oraş, a fost inclus în 2021 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cititorii din toate colţurile Spaniei şi ale lumii se bucură de această sărbătoare a cărţii, care va reuni în acest an 385 de expozanţi. Regina Letizia a Spaniei va participa pe 26 mai la deschiderea oficială a Târgului de Carte.