România revine la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

România revine, după trei ani de absenţă, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), unul dintre cele mai importante evenimente de profil de pe continentul asiatic. 250 de titluri româneşti, materiale de promovare a literaturii române, precum şi o suită de evenimente vor anima standul naţional organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Beijing la cea de-a XXIX-a ediţie a târgului, desfăşurată în perioada 15 – 18 iunie.

Ampla selecţie de volume româneşti disponibile anul acesta la standul naţional ilustrează diversitatea pieţei româneşti de carte din ultimii ani. Editorii şi agenţii de pe continentul asiatic şi nu numai au astfel ocazia de a se informa cu privire la cele mai recente apariţii editoriale, precum şi cu cele mai importante tendinţe din universul culturii scrise româneşti. Oferta de la standul naţional cuprinde atât cărţi din zona literaturii, cât şi volume din sfera vastă a nonficţiunii: istorie, economie, politică şi politologie.

„Participarea României la cea de-a 29-a ediţie a Târgului internaţional de carte de la Beijing după o perioadă în care calendarul cultural a fost afectat de situaţia creată de pandemie marchează şi un an de la reluarea activităţii ICR Beijing. Prezenţa la BIBF 2023, cel mai mare târg editorial din China, organizată cu stand naţional românesc de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii, înseamnă un nou început în privinţa reprezentării şi promovării culturii româneşti în această regiune”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Citește și Beijingul prezintă primul cal clonat chinez, Zhuang Zhuang

Programul românesc la BIBF 2023 include masa rotundă cu tema Un bilanţ al traducerilor de carte sino-române, care va avea loc vineri, 16 iunie 2023, de la ora 10.00, în cadrul Târgului de Carte, la China National Convention Center. La eveniment, organizat în parteneriat cu Liaoning People’s Publishing House, vor lua parte prof. univ.dr. Ding Chao, traducător, Dan Tomozei, jurnalist şi scriitor, şi Liviu Ţăranu, directorul ICR Beijing. Discuţiile vor fi moderate de Andreea-Ema Stoian (ICR Beijing). Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 16.00, la standul ICR va fi lansat volumul de poezie Lampioane de cuvinte de Nicole Vasilovschi, despre care vor vorbi, alături de autoare, scriitorii Rodrigo Escobar şi Zhang Zhigang.

În contextul Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, alte două evenimente îl vor avea ca protagonist pe artistul vizual Vlad Basarab. Sâmbătă, 17 iunie 2023, de la ora 10.00, la standul României (China National Convention Center, E1A09) va fi lansată lucrarea Tracing Memory, album în limba engleză publicat de Vlad Basarab în 2022 la Editura ICR. Alături de autor, care va susţine cu acest prilej o conferinţă, va vorbi despre acest proiect editorial Liviu Ţăranu, directorul ICR Beijing. Duminică, 18 iunie 2023, de la ora 10.00, la sediul ICR Beijing (Galaxy SOHO), va avea loc vernisajul expoziţiei „Folding Memory”. Artistului Vlad Basarab şi lui Liviu Ţăranu, director al ICR Beijing, gazdă a evenimentului, li se va alătura Fang Lili, antropolog, director al Institutului de Artă Antropologică din Beijing.

Citește și Autoarea romanului „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” anulează lansarea unei cărţi a cărei intrigă se petrece în Rusia

„Ideea proiectului o reprezintă cultura ca bază a civilizaţiei, simbolizată de folosirea pământului ars şi nears în construirea unui sit arheologic în formă de bibliotecă arhetipală din cărţi de ceramică. Am ales să folosesc cartea ca simbol deoarece sintetizează istoria cunoaşterii şi a memoriei colective. Cărţile din seria Arheologia Memoriei sunt în mod simbolic lăsate nescrise pentru a sugera absenţa, uitarea şi a inspira publicul să-şi imagineze ce ar putea conţine. Cărţile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte şi lut, primele forme de scriere fiind pe tăbliţe de lut. (…) Trecutul joacă un rol important în procesul meu creativ. Rolul meu de artist este de a săpa prin straturile istoriei ca un arheolog” – îşi explică demersul Vlad Basarab.

Cu peste 2600 de expozanţi din mai mult de 100 de ţări şi regiuni, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este, ca anvergură, una dintre cele mai importante manifestări de profil din lume. Târgul şi-a consolidat, de-a lungul celor 28 de ediţii anterioare statutul de vector al pieţei de carte pe continentul asiatic, devenind unul dintre cele mai mari târguri ca mărime din lume şi una dintre cele mai performante platforme de negociere şi tranzacţionare a drepturilor de autor, a importului şi exportului de publicaţii, precum şi de promovare a produselor editoriale. Evenimentele desfăşurate sub umbrela BIBF se bucură de o largă reflectare în presa chineză şi în cea internaţională, fiind diseminate pe larg atât în publicaţiile de specialitate, în revistele culturale, cât şi în media audiovizuale.