Românul Benjamin Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg, a murit la 103 ani

Născut în România, Benjamin Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg din Germania și un susținător neobosit al dreptului penal internațional, a murit vineri la vârsta de 103 ani, relatează Reuters.

Ferencz a avut un rol crucial în aducerea în fața justiției a criminalilor de război naziști după cel de-al Doilea Război Mondial.

La doar 27 de ani, în 1947, Ferencz a fost procuror la Nürnberg, unde acuzații naziști de rang înalt, printre care Hermann Göring, au fost judecați pentru crime împotriva umanității, inclusiv pentru Holocaust. Avocat cu studii la Harvard, Ferencz a reușit să obțină condamnarea a numeroși ofițeri germani care au condus escadroanele itinerante ale morții în timpul războiului, contribuind astfel la stabilirea unui precedent în dreptul penal internațional.

După procesele de la Nürnberg, Ferencz a dedicat o mare parte din viața sa promovării dreptului penal internațional și creării unei curți penale internaționale. Eforturile sale au fost răsplătite cu înființarea tribunalului internațional de la Haga, în Olanda, care tratează cazuri de genocid, crime împotriva umanității și crime de război.

Citește și Cele mai infame figuri ale dictaturii: top 10 lideri autoritari

Benjamin Ferencz a fost, de asemenea, un donator important pentru Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, înființat la Washington, contribuind la păstrarea memoriei victimelor Holocaustului și educarea generațiilor viitoare despre ororile comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Circumstanțele decesului său nu au fost dezvăluite imediat. The New York Times a relatat că Ferencz a murit într-un centru de asistență socială din Boynton Beach, Florida.

Moartea lui Ferencz reprezintă o pierdere simbolică pentru lumea juridică și pentru memoria Holocaustului.