Roşculeţ Radu (n. 1895 – d. 1951)

Roşculeţ Radu. S-a născut pe 22 septembrie 1895, în comuna Nistoreşti, Constanţa. Licenţiat al Facultăţii de Drept, de profesie avocat. A mai fost prefect al judeţului Constanța, deputat P.N.L. şi ministru în guvernul condus de Petru Groza, între 1946-1947.

A fost arestat la 5 mai 1950 și deținut în închisoarea din Sighet, unde a decedat după un an, în februarie 1951. 

În timpul anchetei desfăşurate la Sighet în primăvara anului 1955, referitor la moartea fostului ministru s-au stabilit următoarele: „Deţinutul Radu Roşculeţ la 7 februarie 1951 s-a sinucis prin ştrangulare, conform celor declarate de comandantul penitenciarului, lt. maj. Ciolpan Vasile şi plut. Rusneac Mihai, oficiant sanitar. În procesul-verbal de deces al deţinutului Radu Roşculeţ se arată că a decedat din cauza insuficienţei circulatorii şi a sincopei cardiace. Procesul verbal este semnat de comandantul penitenciarului, de doctorul Sever Roxin, medicul primar al spitalului şi de dr. Lungu Iosif, medicul penitenciarului. Cauza decesului e trecută în fals în procesul-verbal, iar comandantul penitenciarului a declarat că din superficialitate nu s-a trecut cauza adevărată a decesului”.

În actul de deces întocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, la rubrica cauza morții se menţionează: „Insuficienţă circulatorie prin sincopă cardiacă”.

Bibliografie: Achim, Valeriu, Închisoarea din Sighet acuză, Editura Gutinul, 1991; Antohe, Ion, Răstigniri în România după Ialta, Editura Albatros, 1995; Giurescu, Constantin C., Cinci ani și două luni în penitenciarul de la Sighet, Editura Fundației Culturale Române, 1994.

Indice – Deținuți politic