Rusia: 11 jurnaliști și activiști arestați. Autoritățile au confiscat „literatură extremistă”

11 jurnaliști și activiști au fost percheziționați acasă și ridicați de poliție în Rusia, autorităîțiile anunțând că au conficscat, printre altele, inclusiv „literatură extremistă”, scrie ziarul Kommersant.

Poliția rusă a făcut sâmbătă dimineață 15 percheziții la locuințele mai multor activişti şi jurnalişti din Sankt Petersburg, într-un dosar de ”terorism telefonic” – o metodă folosită de autoritățile din St. Petersburg pentru a face percheziții domiciliare, sub pretextul că există o amenințare cu bombă, pentru a suprima protestele.

Autoritățile au anunțat că au confiscat computere, laptopuri, telefoane mobile, tablete, hard disk-uri, precum și „materiale de campanie și literatură extremistă”. Nu au anunțat niciun titlu și nici mai multe detalii despre „literatura extremistă”, ci că acestea vor fi trimise spre „examinare”.

În urma perchezițiilor, 11 persoane au fost reținute, potrivit pulicației ruse Fontanka. Printre cei ridicați de poliție se numără activista și bloggerița Bella Rapoport, corespondentul SOTA Victoria Arefieva, activistul pentru drepturile omului Anton Grachev, Yevgenia Litvinova, care este membru al Consiliului pentru Drepturile Omului și activista Paladda Bashurova.

Citește și Redactorul-șef al ziarului Komsomolskaya Pravda (Rusia) a murit subit, la vârsta de 68 de ani

Activista Bella Rapoport a fost „ridicată de acasă la cinci dimineața”, a transmis jurnalistul rus Boris Konakov, pe canalul său de Telegram. Tânăra a fost plasată într-un centru de detenție, unde va rămâne timp de 48 de ore. RECOMANDĂRI INTERVIU. „Când sicriele vor începe să se rostogolească, urletele mamelor nu vor mai putea fi ascunse”. Ce se întâmplă în Rusia după anunțul mobilizării parțiale.

Activiștii sunt vizaţi de ”interzicerea anumitor acțiuni” într-un dosar cu privire la ”crearea unei organizații, care aduce prejudicii și încalcă drepturilor cetățenilor”, potrivit publicației Russian free press.