Rusia are în vedere amplasarea unei centrale nucleare pe Lună alături de China

Rusia şi China iau în considerare amplasarea unei centrale nucleare pe Lună în intervalul 2033 – 2035, a declarat marţi Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, precizând că un astfel de proiect este necesar pentru a construi apoi baze permanente pe satelitul natural al Pământului, transmite Reuters.

Borisov, fost ministru adjunct al apărării, a declarat că Rusia şi China colaborează la un program selenar iar Moscova a putut să-şi aducă contribuţia prin expertiza de care dispune cu privire la „energia nucleară în spaţiu”.

„Azi ne gândim serios la un proiect – cândva în intervalul 2033 – 2035 – pentru a transporta şi asambla o centrală electrică pe suprafaţa selenară alături de colegii noştri chinezi”, a declarat Borisov.

Panourile solare nu pot asigura suficientă energie pentru alimentarea viitoarelor aşezări selenare, dar energia nucleară poate face acest lucru.

„Aceasta este o provocare foarte serioasă… trebuie asamblată în mod automat, fără ca prezenţa oamenilor să fie necesară”, a mai susţinut şeful Roscosmos.

Citește și Rusia şi NASA convin asupra prelungirii zborurilor comune pe ISS până în 2025 

Iuri Borisov a mai vorbit şi despre planurile Rusiei de a construi o navetă spaţială de transport alimentată cu energie nucleară. El a susţinut că toate dificultăţile tehnice au fost rezolvate, cu excepţia găsirii unei soluţii pentru răcirea reactorului nuclear.

„Într-adevăr lucrăm la un remorcher spaţial. Această uriaşă, ciclopică structură ce va putea, datorită reactorului său nuclear şi al unor turbine de mare putere, să transporte încărcături mari de pe o orbită pe alta, va putea aduna deşeurile spaţiale şi va avea şi alte utilizări”, conform lui Borisov.

Moscova a anunţat că va lansa noi misiuni spre Lună şi că explorează posibilitatea unei misiuni comune, ruso-chineze, cu echipaj uman care să aselenizeze. La rândul său, China a anunţat luna trecută că are drept obiectiv trimiterea primului astronaut chinez pe lună înainte de 2030.