Rusia condamnă Letonia, Lituania și Estonia că au distrus monumentele ridicate în era sovietică

Rusia a condamnat Letonia, Lituania şi Estonia că au distrus monumentele ridicate în era sovietică şi le-a acuzat că persecută minorităţile vorbitoare de limba rusă, relatează Reuters.

Ministerul rus de Externe a acuzat Letonia, Lituania şi Estonia, într-o declaraţie, că sunt vinovate de xenofobie şi a argumentat că tratează minorităţile etnice ruse de pe teritoriul lor drept ”oameni de clasa a doua”. De asemenea, ministerul susţine că presa limba rusă, grădiniţele şi şcolile au fost închise în cele trei state baltice.

Astfel de ”abordări rusofobe” vor ”afecta cu siguranţă starea relaţiilor bilaterale cu aceste ţări, care sunt deja în declin total”, se mai subliniază în declaraţie.

De curând, Letonia a dărâmat un monument de 79 de metri ridicat în timpul erei sovietice, cu scopul de ”a întoarce o altă pagină dureroasă a istoriei”. Construit în 1985, obeliscul a celebrat victoria armatei sovietice asupra naziştilor şi a fost amplasat în Parcul Victoriei din Riga.

Înlăturarea sa a fost transmisă în direct de presa letonă, joi. „Letonia dă jos unul dintre simbolurile ocupaţiei sovietice de la Riga. Întoarce o altă pagină dureroasă a istoriei şi speră la un viitor mai bun”, a declarat, joi, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics pe contul de Twitter.