Rusia: Fotografă judecată în regiunea Saratov pentru că a postat fotografii în care apare steagul curcubeu

O fotografă, Irina Mosina, în vârstă de 33 de ani este judecată începând de marţi, în regiunea rusă Saratov, pentru că a postat online fotografii în care apare steagul curcubeu – primul dosar de acest fel de la interzicerea în Rusia a mişcării LGBT+, cu privire la ”extremism”, anunţă ONG-ul Pervi Otdel, relatează AFP.

Irina Mosina, care riscă să fie condamnată la plata unei amenzi sau 15 zile de detenţie, este acuzată de difuzare a unei ”simbolici a unei organizaţii extremiste”, potrivit organizaţiei de apărarea drepturilor omului Pervi Otdel, care cooperează cu avocaţii apărării.

ONG-ul dă asigurări că este vorba despre primul caz de acest fel din Rusia după ce Curtea Supremă a interzis, la sfârşitul lui 2023, ca ”extremistă” mişcarea ”internţaională” LGBT+, deschizând astfel calea unei urmăriri judicare a activiştilor care apără drepturile minorităţilor sexuale.

Această organizaţie nonguvernamentală dă asigurări că dosarul a fost deschis de către un poliţist de la serviciul de luptă împotriva extremismului, care a descoperit imagini ale fotografei în care apar steaguri curcubeu pe un cont de Instagram – o reţea de socializare interzisă în Rusia, dar care este puternic accesată prin VPN.

Potrivit organizaţiei, aceste urmăriri nu au fundament, deoarece agentul şi-a declanşat ancheta înainte de intrarea în vigoare a hotărârii Curţii Supreme pe care-şi fondează acuzaţiile.

Citește și Rusia: Profesoară arestată după ce a dat foc unei şcoli, în semn de susţinere a armatei ucrainene

Irina Mosona ”este o forografă, iar reţele sale de socializare sunt o expresie digitală a muncii sale, iar reprezentarea unui steag curcubeu este o alegere artistică”, potrivit Pervi Otdel.

Organizaţia anunţă că poliţistul este necesar să fie audiat de tribunal la viitoare audiere, prevăzută la 5 februarie.

Începând din 2013, o lege a interzis a interzis în Rusia ”propaganda” ”relaţiilor sexuale nontradiţionale” în rândul minorilor.

Apoi, în urma unei nsăpriri generale, după invazia Ucrainei, această lege a fost lărgită în mod sonsiderabil, la sfârşitul lui 2022, pentru a interzice orice formă de ”propagandă” LGBT+ în presă, pe Internet, în cărţi şi în filme.

La sfârşitul lui 2023, Curtea Supremă a interzis ca ”extremistă” ceea ce a numit mişcarea ”internaţională” LGBT+.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin se lansează cu regularitate în diatribe împotriva Occidentului ţintind toleranţa faţă de lesbiene, gay, bisexxiali şi transsexuali (LGBT), în care vede o dovadă a ”decadenţei” Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite, şi se prezintă ca un purtător de drapel al valorilor conservatoare.