S-a găsit un nou martor al masacrului de la Jilava, Marin Anghelescu, în vârstă de 13 ani (1941)

Distribuie

În zilele de 20-21 ianuarie, câteva sute de evrei din zona capitalei au fost reținuți abuziv de patrule legionare, duși la Poliția Capitalei sau în diferite sedii legionare și torturați. Pe margine acestor violențe s-a scris și documentat ani la rând. Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității şi director la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania ”Wilhelm Filderman” a găsit un nou martor al masacrului de la Jilava, din ianuarie 1941.

„Am găsit un nou martor al masacrului de la Jilava, din ianuarie 1941, comis de legionari. Marin Anghelescu avea 13 ani atunci și, după ce a auzit de la vecini că s-a întâmplat ceva peste râul Sabar, a mers să vadă cu ochii lui. De o parte și de alta a șoselei Giurgiului, imediat peste podul peste Sabar, erau zeci de cadavre. Cei mai mulți erau împușcați în ceafă. Marin, nea Flache cum îi spun azi apropiații, a povestit ce a văzut, mama lui a povestit mai departe, dar povestea s-a oprit aici”, scrie Adrian Cioflâncă pe pagina sa de Facebook.

„De Marin Anghelescu am auzit de la Claudiu Pacearcă, jurnalistul și prietenul care a răscolit în ultimii ani, cu un detector de metale, zona în care s-a produs masacrul și a găsit o lupă de bijutier, despre care am scris aici în decembrie 2020, și gloanțe de calibru mic (artefactele sunt astăzi în patrimoniul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România Wilhelm Filderman, al FCER). La Jilava, între cei uciși, s-a numărat și bijutierul Wily Neiderman”, adaugă Adrian Cioflâncă.

Citește și Eroii din România ai Holocaustului, ne-evrei

O echipă a televiziunii de stat a filmat joi pentru un scurt documentar despre pogromul de la București și masacrul de la Jilava, care va urma să fie prezentat publicului cel mai probabil în ianuarie 2023.

„O echipă a TVR a filmat ieri cu noi la Jilava pentru un scurt documentar despre pogromul de la București și masacrul de la Jilava, care, probabil, va fi prezentat pe postul public în ianuarie 2023. Nea Flache, la cei 94 de ani săi, a fost în mare formă, coerent și precis. Claudiu Pacearcă ne-a relatat cum a găsit lupa și gloanțele. Iar Dan Schlanger a spus povestea bunicului său, David Eskenazy (Eschenazy, în documentele statului), Davicu cum îi spunea familia, care a fost ucis la Prefectura Poliției Capitalei, după torturi groaznice, care rezultă și din certificatul medico-legal.

Marin Anghelescu ne-a indicat aria în care avut loc masacrul, în noaptea de 21 spre 22 ianuarie 1941, confirmând ce am aflat în 2016, când lucram cu Alexandru Berceanu și Andreea Chindriș, pentru o piesă de teatru despre pogrom pe care o pregătea, de la Constantin Bădinici, alt martor care a fost în dimineața de după masacru să vadă victimele din pădure. Bădinici are astăzi 102 ani. În 2018, pe locul masacrului a fost organizată o comemorare oficială și sperăm că în viitorul apropiat acolo va fi ridicat un monument în amintirea victimelor”, mai scrie istoricul Adrian Cioflâncă.