Sălaj: Studenţi şi arhitecţi într-o tabără de voluntariat pentru reconstrucţia unor case tradiţionale

Sălaj: Studenţi şi arhitecţi într-o tabără de voluntariat pentru reconstrucţia unor case tradiţionale

Distribuie

Un număr de 10 studenţi şi arhitecţi pasionaţi de cultura şi arhitectura tradiţională au participat, în perioada 1-10 august, în localitatea Valcău de Jos, la reconstrucţia a două case tradiţionale din Sălaj, mutate pe un nou amplasament, într-o tabăra de voluntariat organizată în cadrul proiectului cultural „Case Călătoare”.

Tabăra a fost organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica şi Asociaţia „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” şi a avut scopuri practice, respectiv reconstrucţia a două case mutate pe un nou amplasament, dar şi educaţionale, astfel încât participanţii au avut ocazia să afle informaţii şi să deprindă abilităţi ce ţin de tehnicile de construcţie specifice arhitecturii tradiţionale din Sălaj.

„Un număr de zece voluntari au participat la tabăra pentru reconstrucţia caselor, aceştia fiind pasionaţi de cultura şi arhitectura tradiţională, de obiceiurile vechi sau de meşteşugurile tradiţionale. Printre ei s-au numărat studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, ai Facultăţii de Construcţii sau arhitecţi

Citește și Cel mai fidel cititor al Bibliotecii Județene Sălaj a împrumutat anul trecut 990 de volume

. Pe durata taberei, voluntarii au fost implicaţi în diferite operaţiuni specifice reconstrucţiei caselor din lemn: aşezarea bârnelor şi prinderea acestora, realizarea acoperişului din stuf, respectiv din ţiglă, realizarea de mortare din lut, fibre vegetale şi nisip, zugrăveli cu var şi pigmenţi naturali”, se arată, vineri, într-un comunicat de presă al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Îndrumarea voluntarilor a fost realizată de specialiştii Asociaţiei Sinaptica şi ai celorlalţi parteneri, precum şi de lucrători tradiţionali locali, participanţi la activităţi.

„Case Călătoare” este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” şi Asociaţia Sinaptica. Proiectul are ca scop salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.