Sally Ann Howes, vedeta strălucitoare a scenei și a ecranului, a murit la 91 de ani

Actrița de teatru şi film Sally Ann Howes, cu o carieră de peste 60 de ani în televiziune și cinema, apreciată în spectacole ca „Chitty Chitty Bang Bang” sau „My Fair Lady”, a murit la vârsta de 91 de ani, potrivit The Hollywood Reporter și The Times of London.

Sally Ann Howes s-a născută la Londra, pe 20 iulie 1930, a fost nominalizată în 1963 la premiile Tony pentru rolul din „Brigadoon”, producţie care a fost prezentată doar două săptămâni, apoi a jucat alături de Robert Alda şi Steve Lawrence în „What Makes Sammy Run?”, care a avut peste 500 de reprezentații între anii 1964 – 1965.

Anterior, ea a jucat în „Paint Your Wagon”, alături de tatăl ei, Bobby Howes, şi în comedia muzicală „Summer Song”, înainte de a primi laude pentru interpretarea dramatică din „A Hatful of Rain”.

În cariera ei, actrița a jucat, printre alții, cu Vivien Leigh, în „Anna Karenina” (1948) sau John Mills, în „The History of Mr. Polly” (1949).

Howes a ajuns pe Broadway în februarie 1958, când a început să joace rolul Eliza Doolittle în „My Fair Lady”, producţia originală Lerner and Loewe, în care a înlocuit-o pe Julie Andrews, care a ales West End.

Citește și „Quo Vadis, Aida?” a fost desemnat cel mai bun film european al anului la Premiile Academiei Europene de Film

În „Chitty Chitty Bang Bang” (1968), adaptat de Roald Dahl după romanul din 1964 al lui Ian Fleming, actriţa a strălucit ca Truly, fiica aristocrată a unui magnat din industria confecţiilor. A primit rolul fără să fie nevoie să dea probă, după ce Andrews a refuzat rolul, considerând că este foarte asemănător celor jucate în „The Sound of Music” şi „Mary Poppins”.

A debutat în film în „Thursday’s Child” (1943), scris şi regizat de Rodney Ackland. Acestuia i-au urmat, între altele, „The Halfway House” (1944), „Dead of Night” (1945), „The Life and Adventures of Nicholas Nickleby” (1947), „Anna Karenina” şi „My Sister and I” (1948).

Ea a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, însă teatrul a fost mereu principalul său interes. A revenit pe Broadway în 2000, cu rolul mătuşa Julia în drama muzicală „The Dead”, după James Joyce.

Actrița a fost căsătorită de patru ori, ultima dată cu Douglas Rae. P